Sari la conținut

La mulți ani, dragi bunici! 1 octombrie, Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

„Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice” a fost stabilită printr-o Hotărâre a Adunării Generale a Națiunilor Unite adoptată la 14 decembrie 1990 și se sărbătorește în fiecare an, la 1 octombrie.

Această zi vine ca un omagiu și semn de recunoaștere a aportului pe care persoanele vârstnice îl au la dezvoltarea economico-socială a țărilor, evenimentul consemnând o nouă viziune asupra rolului pe care aceste persoane îl joacă  în viața societății,  prin implicarea lor atât în educarea tinerelor generații, cât și, efectiv, la asigurarea bunăstării economice a gospodăriilor din care fac parte.

Cu ocazia sărbătoririi acestei zile, Institutul Național de Statistică pune la dispoziția publicului câteva informații referitoare la persoanele de 65 de ani și peste, potrivit rador.ro.

La 1 ianuarie 2018, persoanele în vârstă de 65 de ani și peste erau în România în număr de 3.559.957 reprezentând 18% din populația rezidentă a țării (19.523.621). Dintre vârstnicii existenți bărbații însumau 1.433412 (15% din totalul bărbaților rezidenți în România de 9.543.228 persoane), iar femeile 2117495 (21% din totalul femeilor rezidente în România de 9.980.393 persoane).

În plan teritorial, regiunea cu cei mai numeroși vârstnici, raportat la totalul populației rezidente sunt Sud-Muntenia Și Sud-Vest-Oltenia (peste 20% din total), urmate de Nord-Est (17,8%), Centru (17,7%) și Nord Vest (17%), cea mai “tânără” fiind regiunea București-Ilfov (15,9%).

Structura gospodăriilor realizată în funcţie de statutul ocupaţional al capului gospodăriei arată că cele mai numeroase categorii sunt cele de pensionari (43,9%) şi de salariaţi (38,4).

Structura după vârsta capului gospodăriei plasează pe locul doi gospodăriile  conduse de cele cu cap de gospodărie în vârstă de 65 ani şi peste (34,6%),  pe primul loc plasîndu-se cele  în vârstă de 25-49 ani (36,8%).

In anul 2017, din totalul de 5.228 mii de pensionari 3971 mii erau pensionari de asigurări sociale pentru limita de vârstă.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel