Sari la conținut

Leacul Părintelui Arsenie Boca pentru eliminarea pietrelor la fiere, vindecarea bolilor pulmonare și calmarea tusei

Arsenie Boca
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Arsenie Boca

„Sfântul Ardealului” cum mai este cunoscut părintele Arsenie Boca, mereu a recomandat pe lângă rugăciune, tratamente naturiste cu ajutorul leacurilor din natură. Eficacitatea acestor tratamente s-a dovedit în timp, unele fiind susținute chiar și de știință.

De multe ori, părintele Arsenie Boca recomanda leacuri străvechi (și rugăciune, și postire, și curată trăire). Unei bătrâne cu probleme de văz i-a recomandat „apa vie” sau seva pe care o picură via, primăvara – să o strângă și să-și pună diminețile, cu pipeta, câteva picături în ochi. Unei alte femei, cu pietre la fiere, i-a recomandat un leac având la bază o plantă numită „limba cerbului” sau „năvalnic”.

Înainte de a afla rețeta părintelui Arsenie Boca, să mai spunem ceva despre această plantă, care e considerată, de asemenea, leac de dragoste.

Limba cerbului, cunoscută popular și sub numele de năvalnic, este o varietate de ferigă, al cărei nume științific e Phyllytis scolopendrium. Se va folosi întotdeauna planta verde (frunzele) și nu uscată, pentru că altfel își pierde din proprietăți.

O caracteristică a acestei buruieni de leac este aceea că rămâne verde tot anul, așa că poate fi culeasă în orice anotimp. Eficiența cea mai mare o are însă în lunile de vară.

Rețeta băuturii vindecătoare de boli a lui Arsenie Boca

Iată în ce constă băutura vindecătoare, capabilă să spargă și să elimine pietrele la fiere (litiaza biliară):

Se mărunțesc frunzele de limba cerbului și se pun, împreună cu coji de portocală, într-un tifon curat, care se leagă. Se pune această „bocceluță” într-un vas și se toarnă deasupra apă fiartă. Se pune un capac și se lasă 5-7 minute, se scot plantele din vas și se bea călduț, cu înghițituri mici. Se va bea acest ceai, timp de 2-3 luni, dimineața și seara.

Ceaiul de limba cerbului, în timp, zdrobește pietrele de la fiere până le transformă în nisip, care se elimină mult mai ușor.

limba cerbului
Sursă foto: SanaVital

Alte beneficii ale ceaiului de limba cerbului

Deși este în principal folosită pentru problemele biliare, cercetătorii arată că această plantă are acțiune colagogă, favorizând evacuarea bilei în duoden. Planta de Limba Cerbului sub forma de infuzie are numeroase aplicatii atat ca uz intern cat si ca uz extern, potrivit Antena Satelor.

Datorita efectului sau astringent, aceasta vindeca bolile pulmonare, degajeaza caile respiratorii, ajuta expectorarea si calmeaza tusea.

Tot infuzia de Limba Cerbului trateaza si cazurile de diaree acuta manifestate in combinatie cu episoade de febra.

Pentru uz extern, Limba Cerbului se foloseste pentru vindecarea ranilor si pentru curatarea scalpului de seboree.

Pentru a face o infuzie in 250 ml de apa se foloseste o lingurita de plante. Se recomanda maxim 3 cani pe zi. Consumul de ceai din aceasta planta provoaca transpiratie si diureza.

Cei care doresc să înceapă un tratament cu această plantă ar trebui totuși să consulte un medic înainte, pentru că Limba cerbului conține tiaminaze, care distrug vitamina B1 din organism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel