Sari la conținut

Leacul pentru regenerarea celulelor hepatice. Lidia Fecioru: „Este aur pentru ficat”

creier
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Lidia Fecioru

Într-un studiu recent publicat în Molecules, cercetătorii au caracterizat agenții bioactivi din subprodusele din industria alimentară a dovlecilor.

Produsele naturale sunt din ce în ce mai studiate ca surse de compuși bioactivi. Cu toate acestea, mesele pe bază de legume sunt limitate la soluții precum alimentele gata de utilizare în societățile moderne. Odată cu o cerere în creștere pentru aceste produse alimentare, o cantitate substanțială de produse secundare este produsă în industria alimentară și aruncată pe parcursul procesului.

Cercetările s-au concentrat recent pe promovarea durabilității și pe explorarea compușilor de mare valoare. De exemplu, extractelor din frunze de cartof dulci, în principal compuși fenolici, li s-au atribuit proprietăți antioxidante, antidiabetice, anti-mutagene, anticancerigene, antiinflamatorii, cardioprotectoare și hepatoprotectoare.

Producția de formulări din pulpă de dovleac este comună în industria alimentară, generând o cantitate mare de coji, fibre și semințe ca produse secundare. Deși pulpa de dovleac este apreciată, produsele sale secundare, care pot conține polifenoli, acizi grași polinesaturați, minerale și carotenoide, sunt subutilizate sau aruncate.

Autorii au identificat opt compuși (provizorii) din subprodușii de dovleac care aparțineau familiilor de flavonoide, flavan-3-ol și acid fenolic. Flavonoidele au fost cei mai abundenți compuși detectați, inclusiv derivații O-glicozilați ai quercetinei, izorhamnetinei și kaempferolului. Coaja de dovleac comun (din Portugalia) a avut cantități mai mari statistic (9,4 mg/g) de compuși fenolici, urmată de fibre de dovleac kabocha (4,8 mg/g) și coaja de dovleac (4,73 mg/g).

Pe scurt, studiul a caracterizat compușii bioactivi din subprodusele de dovleac. Extractele de dovleac au avut cea mai puternică activitate antioxidantă, în timp ce semințele de dovleac și fibrele de dovleac au prezentat cea mai mare activitate antimicrobiană.  În general, constatările coroborează importanța reciclării produselor secundare din industria alimentară pentru utilizare în diferite industrii, cum ar fi cosmeticele și farmaceutice.

Bioenergoterapeutul Lidia Fecioru a vorbit, în cadrul rubricii Leacul zilei din emisiunii Adevăruri ascunse de la Antena 3 CNN, despre mierea de doveac, leacul pentru regenerarea ficatului.

Leacul pentru regenerarea celulelor hepatice. Lidia Fecioru: „Este aur pentru ficat”

„Mierea de doveac se obţine în felul următor:

Se curăţă bine, bine doveacul şi se umple cu zahăr. Se lasă într-un vas mare, până când se înmoaie coaja. Coaja dovleacului trebuie să devină moale, moale.

Nu se mestecă în doveac, ci se răstoarnă când coaja e gata.

E aur pentru ficat. Se poate lua cu lingura din interior cât vrem. Nu există o doză anume.

Această miere de doveac este bună pentru cei care au avut hepatită şi încă au virusul activ. Totodată, mierea de dovleac este bună şi pentru cei care au probleme cu fierea. Chiar şi pentru cei care au avut transfuzii”, a spus Lidia Fecioru, în cadrul rubricii Leacul zilei din emisiunea Adevăruri ascunse de la Antena 3 CNN.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel