Sari la conținut

Doctor: Mâncați dovlecel în fiecare zi, este cel mai benefic pentru acest organ

dovlecei
sursa foto:Pixabay
dovlecei murati

Din cuprinsul articolului

Dovlecelul este bogat în vitamine și minerale care sunt responsabile de funcționarea aproape a tuturor sistemelor vitale din organism, și anume: vitaminele din grupa B (B1, B2, B9), acidul ascorbic (doar 100 g de dovlecel conțin aproape 17% din aportul zilnic recomandat), acidul nicotinic, vitaminele A și E, fier, magneziu, zinc și potasiu.

Consumul zilnic de dovlecei dă un impuls funcționării active a sistemului imunitar, spune medicul rus Natalia Ignatova.

„Conțin vitaminele B1, B2, B9, A, E, PP, oligoelemente – fier, magneziu, zinc, potasiu, ceea ce face ca această legumă să fie indispensabilă pentru inimă, mai ales la pacienții cu boli ale sistemului cardiovascular; trebuie consumată pentru prevenirea hipertensiunii arteriale și a bolilor coronariene, a aritmiilor”, spune specialistul.

Dovlecelul conține magneziu și potasiu, care afectează în mod direct nutriția mușchiului cardiac. Leguma conține și fier, care ajută la stabilizarea circulației sanguine și la creșterea cantității de oxigen din sânge. Cu cât nivelul de oxigen este mai ridicat, cu atât organismul, în special inima, devine mai rezistent și mai puternic. Este demn de remarcat faptul că dovlecelul nu conține practic sodiu, ceea ce îl face foarte util pentru persoanele cu diverse boli ale sistemului cardiovascular.

Alte beneficii ale dovlecelului

Datorită structurii poroase, dovleceii pot acumula nu numai substanțe utile, ci și nocive. Dacă sunt cultivate în soluri contaminate, pline de îngrășăminte, nitrați, pesticide și alte substanțe chimice, pot provoca alergii, greață și chiar otrăvire.

„Dacă există semne evidente de infecție, planta nu ar trebui să fie consumată. Astfel de fructe pot acumula diverse substanțe toxice care pot dăuna sănătății”, spune Dr. Natalia Ignatova.

Medicul adaugă că, în rest, tot răul de la dovlecei se reduce la intoleranța personală și la contraindicații.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel