Sari la conținut

Legătura dintre grupele de sânge și boală. Dacă aveți această grupă de sânge, puteți fi expus riscului de boală

grupe de sange
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Boli specifice grupelor de sânge

Legătura dintre grupele de sânge și boală. Dacă aveți această grupă de sânge, puteți fi expus riscului de boală.

Un nou studiu a constatat că persoanele cu grupe sanguine specifice pot avea un risc mai mare pentru anumite boli. Analizând datele de sănătate de la peste 5 milioane de persoane din Suedia, cercetătorii de la Institutul Karolinska din Stockholm au investigat legătura dintre grupa de sânge, starea RhD și mai mult de 1.000 de boli.

Aceștia au identificat 49 de boli legate de grupele de sânge și una asociată cu sânge RhD-pozitiv. O persoană care este RhD pozitivă are o proteină numită antigen D pe celulele roșii din sânge, în timp ce a fi RhD negativă înseamnă că proteina lipsește.

Legătura dintre grupele de sânge și boală 

Studiul, publicat în revista eLife, a întărit unele constatări anterioare:

  • Persoanele cu grupa de sânge A sunt mai susceptibile de a avea cheaguri de sânge. 
  • Persoanele cu sânge de tip O sunt mai susceptibile de a avea o tulburare de sângerare, în special ulcere gastrice și ulcere duodenale și femeile cu sânge de tip O sunt mai predispuse să dezvolte hipertensiune arterială indusă de sarcină (hipertensiune). Tulburările de sângerare includ hemofilie și deficiențe ale factorului II, V, VII, X sau XII, care afectează capacitatea sângelui de a se coagula. Hipertensiunea se întâmplă în timpul a aproximativ 10 la sută din sarcini; poate afecta capacitatea placentei de a furniza oxigen și substanțe nutritive la făt, spune Cleveland Clinic.
  • Cercetătorii au descoperit, de asemenea, noi legături pentru persoanele cu grupa de sânge B care par să prezinte un risc mai mic de calculi renali.
  • Femeile care sunt RhD pozitive par să aibă o probabilitate mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială indusă de sarcină.

Cercetătorii spun că sunt necesare mai multe studii

Cercetătorii au spus că este nevoie de mai multe studii pentru a confirma rezultatele și pentru a determina dacă grupele de sânge sunt, de fapt, asociate cu un risc mai mare de anumite condiții de sănătate sau dacă este responsabil un alt factor.

„Există încă foarte puține informații disponibile cu privire la faptul dacă persoanele cu grupe sanguine RhD-pozitive sau RhD-negative pot fi expuse riscului anumitor boli sau câte alte boli pot fi afectate de grupa de sânge sau grup”, a spus Torsten Dahlén Autor principal al studiului.

Gustaf Edgren, profesor asociat de epidemiologie la Institutul Karolinska, este de părere că studiile actuale pun bazele pentru studii viitoare pentru a identifica mecanismele din spatele dezvoltării bolii, sau pentru investigarea de noi modalități de a identifica și trata persoanele cu anumite afecțiuni.

„Descoperirile noastre evidențiază relații noi și interesante între afecțiuni precum pietre la rinichi și hipertensiune arterială indusă de sarcină și grupa sanguină sau grup”, a declarat autorul principal al studiului Gustaf Edgren, profesor asociat de epidemiologie la Institutul Karolinska.

Legătura dintre grupele de sânge și boală a apărut recent în știri din cauza unei conexiuni potențiale COVID-19. Astfel, un studiu amplu publicat în aprilie în The Annals of Internal Medicine a constatat că persoanele cu sânge de tip O sau RhD-negativ pot avea un risc cu 12% mai mic de a testa pozitiv pentru COVID și un risc cu 13% mai mic de a dezvolta COVID-19 sever sau de a muri boala. Cei care sunt RhD negativi, de asemenea, par să aibă o oarecare imunitate împotriva virusului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel