Sari la conținut

Legătura dintre razele UV și cancerul de piele. Care sunt persoanele mai predispuse la efectele secundare grave ale radiațiilor UV?

cancer de piele
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Consiliere psihologică pentru bolnavii cu cancer de piele

În cadrul conferinței cu ocazia lansării Euromelanoma , marele profesor dar și Președintele Societății Române de Dermatologie, Prof. Dr. Călin Giurcănenau  ne-a explicat efectele razelor UV asupra sănătății.

Denumită generic “Kilometrajul UV”, campania de prevenție de anul acesta se va baza pe un studiu clinic realizat de către grupul international Euromelanoma , studiu care relevă faptul că 8% din popuație suferă de o afecțiune cutanată cu potențial precanceros.

Potrivit Prof. Dr. Călin Giurcănenau, „radiația UV  în cantități mici este benefică pentru sănătate  și joacă un rol important în producerea de vitamina D. Un aport și nivel adecvat de vitamina D sunt esențiale pentru starea de sănătate deoarece este necesară pentru sănătatea oaselor, articulațiilor, funcția musculară și neurologică.

Totuși expunerea excesivă la radiația UV este asociată cu diferite tipuri de cancer de piele,  arsuri ale pielii, îmbătrânirea accelerată a pielii, cataractă și alte boli ale ochilor. Există deasemena dovezi că radiața UV reduce eficența sistemului imunitar.

Cancerul de piele este cauzat în principal de expunerea la radiața ultraviolet – fie de la soare, fie de la surse artificiale precum saloanele de bronzat.”

Potrivit profesorului Călin Giurcănenau trebuie să învățăm să ne păzim de radiațiile UV acolo unde este cazul și să profităm de ele acolo unde avem nevoie de ele. Radiațiile UV ajung cel mai repede la piele,iar pielea este cel mai mare organ al organismului om.  Pielea este un organ de complexitate fantastică, însemnând apărare, imunologie, metabolisme, endocrinologie. În plus, pielea este colonizată microbian.

După cum ne povestește prof. Călin Giurcănenau, avem „un milion de germeni pe centimetru pătrat, sunt sacrofiți care ne apară de alți germeni.”  Ca atare, pielea este supusă multor factori din exterior. Tot pielea este cea care ne poate transmite că ne cofruntăm cu o boală. Atunci când apar diferite pete, unele pot indica chiar un cancer, hipotiroidie, necroplasme, etc.

Culoarea pielii joacă și ea un rol extrem de important în efectele radiațiilor UV.  Persoanele cu pielea albă sunt mai predispuse la posibilitatea apariției efectelor secudare ale radiațiilor UV, cum ar fi cancerul de piele.

Prezentați un risc crescut dacă:

  • aveți pielea deschisă la culoare sau  sunteți predispuși la arsuri solare
  • ați avut arsuri solare în copilărie
  • v-ați expus timp îndelungat la soare (la muncă sau în timpul liber)
  • v-ați expus periodic la soare (ex. concedii)
  • mergeți la solar
  • aveți peste 50 de alunițe
  • aveți istoric familial de cancer de piele
  • aveți peste 50 de ani
  • ați fost supus unui transplant de organ
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel