marți, august 9, 2022

Psoriazisul este o boală a pielii care provoacă pete solzoase roșii, cu mâncărimi, cel mai frecvent pe genunchi, coate, trunchi și scalp.

Psoriazisul este o boală comună, de lungă durată (cronică), fără tratament. Are tendința de a trece prin cicluri, declanșând câteva săptămâni sau luni, apoi cedând o perioadă sau intrând în remisie. Sunt disponibile tratamente pentru a vă ajuta să gestionați simptomele. Și puteți încorpora obiceiuri de stil de viață și strategii de adaptare pentru a vă ajuta să trăiți mai bine cu psoriazis.

Te-ar mai interesa: Băutura banală care ar putea reduce simptomele end...

Semne și simptome psoriazis

Semnele și simptomele psoriazisului pot varia de la o persoană la alta. Semnele și simptomele comune includ:

 • Pete roșii de piele acoperite cu solzi groși, argintii
 • Pete mici de descuamare (observate frecvent la copii)
 • Piele uscată, crăpată, care poate sângera sau mâncărime
 • Mâncărime, arsură sau durere
 • Unghii îngroșate, cu sâmburi sau crestate
 • Articulații umflate și rigide

Plasturile de psoriazis pot varia de la câteva puncte de descuamare asemănătoare mătreții până la erupții majore care acoperă suprafețe mari. Cele mai frecvent afectate zone sunt partea inferioară a spatelui, coatele, genunchii, picioarele, tălpile picioarelor, scalpul, fața și palmele.30

Cele mai multe tipuri de psoriazis trec prin cicluri, aprinzându-se timp de câteva săptămâni sau luni, apoi cedând pentru un timp sau chiar intrând în remisie.


Există mai multe tipuri de psoriazis, printre care:

 • Psoriazisul în plăci. Cea mai comună formă, psoriazisul în plăci provoacă pete (leziuni) pe piele uscate, în relief, roșii acoperite cu solzi argintii. Plăcile pot fi cu mâncărime sau sensibile și pot fi puține sau multe. Acestea apar de obicei pe coate, genunchi, partea inferioară a spatelui și scalpului.
 • Psoriazisul unghiilor. Psoriazisul poate afecta unghiile de la mâini și de la picioare, provocând sâmburi, creșterea anormală a unghiilor și decolorarea. Unghiile psoriazice se pot slăbi și separa de patul unghial (onicoliză). Cazurile severe pot provoca sfărâmarea unghiei.
 • Psoriazisul gutat. Acest tip afectează în primul rând adulții tineri și copiii. Este de obicei declanșată de o infecție bacteriană, cum ar fi streptococul. Este marcată de leziuni mici, în formă de picătură, la nivelul trunchiului, brațelor sau picioarelor.
 • Psoriazisul invers. Acest lucru afectează în principal pliurile cutanate în zona inghinală, cea a feselor și sânilor. Psoriazisul invers provoacă pete netede de piele roșie care se agravează cu frecare și transpirație. Infecțiile fungice pot declanșa acest tip de psoriazis.
 • Psoriazisul pustular. Această formă rară de psoriazis provoacă leziuni clar definite, pline de puroi, care apar în plasturi larg răspândite (psoriazis pustular generalizat) sau în zone mai mici de pe palmele mâinilor sau tălpile picioarelor.
 • Psoriazisul eritrodermic. Cel mai puțin obișnuit tip de psoriazis, psoriazisul eritrodermic, vă poate acoperi întregul corp cu o erupție roșie, care poate mâncărimi sau arsă intens.
 • Artrita psoriazica. Artrita psoriazică cauzează articulații umflate, dureroase, care sunt tipice pentru artrita. Uneori, simptomele articulare sunt primul sau singurul simptom sau semn al psoriazisului. Și uneori se văd doar modificări ale unghiilor. Simptomele variază de la ușoare la severe, iar artrita psoriazică poate afecta orice articulație. Poate provoca rigiditate și leziuni progresive ale articulațiilor care în cele mai grave cazuri pot duce la leziuni permanente ale articulațiilor.

Psoriazisul nu este contagios

„Există această concepție că acest pacient este contagios, este plin de germeni. Culmea, placa de psoriazis nu are germeni, pentru că sunt niște substanțe înăuntru, peptide antimicrobiene, care păzesc să apară infecții pe zona respectivă, deci psoriazisul nici vorbă să se transmită”, explică prof. dr. Călin Giurcăneanu – președintele Societății Române de Dermatologie.

Te-ar mai interesa: Reputat medic neurolog: aceasta este boala secolul...

„Sunt foarte multe situații în care pacientul este dornic să se trateze, dar medicul din păcate nu se ridică, la nivel psihologic vorbind, nu știe cum să vorbească cu el, în momentul în care se ridică pacientul din cabinet, medicul să se ridice să dea mâna cu el și să îi dovedească medicul că boala nu se ia”, spune prof. dr. Călin Giurcăneanu – președintele Societății Române de Dermatologie.

Te-ar mai interesa: Ți se decojește pielea după o arsură solară? Desco...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private