Sari la conținut

Legătura dintre sforăit și boala Alzheimer. Tulburarea de somn care afectează grav creierul

boala alzheimer
Sursă foto: Pixabay
Studiu surprinzător despre cauza bolii Alzheimer și a demenței

Din cuprinsul articolului

Legătura dintre sforăit și boala Alzheimer. Un nou studiu confirmă că există o legătură între apneea obstructivă de somn, boală caracterizată de sforăit puternic împreună cu oprirea respirației și boala Alzheimer. Motivele posibile ale acestei legături includ acumularea de toxine din cauza lipsei de oxigen.

În cazul apneei obstructive de somn, respirația unei persoane se oprește și repornește în mod repetat. Simptomele includ sforăit puternic, somn agitat și somnolență în timpul zilei.

Estimările arată că prevalența afecțiunii în rândul adulților variază foarte mult, de la 9 la 38% în populația generală. Cu toate acestea, apneea de somn este, de obicei, mai frecventă la bărbați, la persoanele în vârstă și la persoanele cu obezitate.

Apneea de somn are legătură cu atenția, memoria slăbite și este un factor de risc recunoscut pentru dezvoltarea demenței.

„Știm că, dacă aveți apnee de somn la jumătatea vieții, este mai probabil să dezvoltați Alzheimer când înaintați în vârstă și dacă aveți Alzheimer, aveți mai multe șanse să aveți apnee de somn decât alte persoane de vârsta dvs.”, a explicat prof. Stephen Robinson de la Școala de Sănătate și Științe Biomedicalea Universității RMIT din Australia.

Studiind probe postmortem de la persoane care au avut apnee de somn, prof. Robinson și colegii săi au descoperit recent că severitatea afecțiunii se corelează cu reducerea volumului hipocampului (regiune a creierului resposnabilă pentru memorie și orientarea în spațiu).

Legătura dintre sforăit și Alzheimer

Această parte a creierului, care este strâns implicată în memoria de scurtă și de lungă durată, se atrofiază și la persoanele cu Alzheimer.

Folosind aceleași probe de creier, echipa prof. Robinson a găsit acum primele dovezi ale plăcilor de amiloid asociate cu apneea de somn.

Plăcile amiloide sunt un semn distinctiv al daunelor observate în Alzheimer, împreună cu aglomerări de fibre cunoscute sub numele de încurcături neurofibrilare.

Cercetătorii au descoperit că plăcile apar mai întâi în aceleași locații și se răspândesc în același mod în creierul persoanelor cu apnee în somn ca în cazul persoanelor cu Alzheimer.

„Este un progres important în înțelegerea legăturilor dintre aceste afecțiuni și deschide noi posibilități pentru cercetătorii care se străduiesc să dezvolte terapii pentru tratarea și prevenirea bolii Alzheimer”, spune prof. Robinson.

Autorii au publicat studiul, care a fost o colaborare între Universitatea RMIT și Spitalul Național Universitar din Islanda din Reykjavik, în revista Sleep.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel