marți, noiembrie 29, 2022

Pentru că arsurile la stomac deranjează aproape toate persoanele, Dr. Cezar Amititeloaie dărâmă un mit în acest sens.

”Dacă ai arsuri la stomac și crezi că ai prea mult acid, află că este exact pe dos: ai prea puțin acid!

Hai să-ți explic cum vine asta: Sistemul nervos simpatic, adică “fight or flight” – “luptă sau fugi” adică stresul, inhibă sistemul digestiv, scade fluxul de sânge de la stomac și secreția de acid.

Te-ar mai interesa: Gripă, VSR sau COVID? Ce ar trebui să știe părinți...

Celălalt sistem, parasimpatic care mai este denumit “rest & digest” “odihnă și digestie” are efect opus și stimulează Gastrina, un hormon care stimulează secreția de acid și creșterea mucoasei gastrice – stratul protector care apară peretele stomacului de propriul acid”, notează medicul pe pagina sa de Facebook.


Stresul accentuează arsurile de stomac

”În stomac, mai ales atunci când mâncăm proteine, ar trebui să fie un pH foarte acid de 2-3, dar în condiții de stres poate fi între 4 și 5, tot acid, dar un acid mai slab – insuficient pentru o digestie bună.

Astfel, dacă suntem stresați, nu se secretă suficient acid, proteinele nu se digeră corespunzător, mâncarea stagnează mai mult în stomac, fermentează, stomacul se dilată și conținutul poate reflua în esofag producând senzația de arsură.

Te-ar mai interesa: Nu doar de calciu ai nevoie. Iată ce alți nutrienț...

Apoi, tot în acest context nici mucoasa gastrică nu se va dezvolta complet ca să protejeze stomacul și poate apărea gastrita, dar nu pentru că acidul este prea puternic, ci pentru că mucoasa nu este suficient de dezvoltată”, mai notează medicul.

Odihna ajută la reducerea arsurilor la stomac

”De asemenea, bacteriile se pot înmulți și pot produce gaze care dau senzația de balonare imediat după masă. Astfel, în acest caz soluția optimă nu sunt medicamentele antiacide, ci odihna, reducerea stresului și postul negru care să dea răgaz stomacului să se vindece.

Te-ar mai interesa: Atenție femei! RUJURILE conțin un amestec de subst...

De aceea, atunci când stai la masă, respectă acest lucru, bucură-te râzi și activează-ți sistemul nervos parasimpatic”, mai notează medicul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private