Sari la conținut

Legătura dintre trup și suflet. De ce luăm în greutate atunci când suntem nefericiți?

Ameteli, depresie
Sursa foto: arhiva Doctorul zilei
Stari de tristete

Psihicul uman este foarte complex, iar fiecare persoană are o experiență diferită, în funcție de care manifestă anumite trăiri. Aceste sentimente îți pot pune amprenta în aspectul fizic, sănătatea generală a organismului și poate modifica anumite obiceiuri personale. Iată de ce luăm în greutate atunci când ne confruntăm cu situații dificile în viața noastră și ce control are creierul asupra acestui aspect!

Greutatea corporală depinde de mulți factori, atât interni cât și externi. Cu toate că stilul de viață, alimentația și odihna pot influența aspectul nostru fizic în cea mai mare măsură, există și alți factori mai puțin cunoscuți. Emoțiile și trăirile interioare pot influența organismul și obiceiurile noastre, în aceeași măsură. Legătura dintre trup și suflet este una strânsă, iar atunci când ne confruntăm cu o situație dificilă, creierul nostru caută o metodă care să ne facă fericiți. De multe ori, aceasta este mâncarea, care ajunge să fie consumată în exces. De ce luăm în greutate când simțim emoții negative explică Mihaela Bilic, nutriționist, într-un interviu oferit pentru life.ro.

„Francezii chiar au vorbă: „kilogramele în plus sunt o boală a sufletului” – adică trădează un dezechilibru emoţional. Acesta dezechilibru ne duce spre mâncarea care, în mod spontan, ne asigură homeostazia din creier. Este, dacă vreţi, anestezicul nostru, antidepresivul la care ne este permis să apelăm, dar la care nu ne este ruşine să apelăm! Societatea nu încurajează slăbiciunea psihică.

Dacă omul nu mai are hormon tiroidian, i se dă. Nu îl acuză nimeni că nu îl are. Dacă diabeticul nu are insulină, nu-l acuză nimeni. I se dă insulină şi gata. Dar celui care nu are serotonină? I se cere voinţă, i se cere putere… Când, de fapt, i se poate administra un medicament care poate rezolva problema. Dar nu, acela care ia pastile, este privit ca un om fără voinţă, plin de slăbiciuni, un ciudat! Şi atunci, omul ce face? Se îndreaptă spre mâncare”, explică nutriționistul.

Astfel, pentru a ne echilibra emoțiile, creierul apelează la mâncare. În acest sens, nutriționistul a menționat că mâncarea este folosită drept un refugiu. Pentru multe persoane, substanțele oferite de unele alimente pot crește starea de bine. Din acest motiv, creierul va alege această metodă pentru a ne echilibra sentimentele și pentru a ne ajuta să fim mai fericiți, crescând nivelul de serotonină, hormonul fericirii.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel