Sari la conținut

Legătură uluitoare între circumferința taliei și capacitatea creierului. Lucruri nebănuite au ieșit la iveală

Circumferința taliei are o legătură cu dimensiunea creierului? Cine s-ar fi gândit? Se pare că un studiu recent scoate la iveală o ipoteză nebănuită.

O talie mai generoasă ar putea trăda un creier mai mic, sugerează un studiu realizat de o echipă de cercetători din Marea Britanie, citat de Press Association. Descoperirea indică o posibilă asociere între greutatea corporală în exces şi problemele de sănătate mintală.

Oamenii de ştiinţă au analizat 9.652 de persoane cu vârsta medie de 55 de ani. 19% dintre acestea erau obeze, conform indicelui de masă corporală (IMC).

Potrivit evaluării realizate cu ajutorul tehnicii de imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM), utilizată pentru determinarea volumului creierului, un procent dintre persoanele cu valori ridicate ale IMC, cele care aveau talia mai mare, prezentau un volum redus de substanţă cenuşie în creier în comparaţie cu subiecţii mai supli, scrie Agerpres.

Cel mai mic volum de substanţă cenuşie în creier, observat la 1.291 de participanţi, a fost de 786 centimetri cubi. Aproximativ 3.000 de persoane care aveau o greutate corporală sănătoasă prezentau un volum de substanţă cenuşie în creier de 798 de centimetri cubi.

Substanţa cenuşie din creier este compusă în special din corpi celulari ai celulelor nervoase, în timp ce ”materia albă” este alcătuită din fibre nervoase de legătură.

Studiul, publicat în jurnalul Neurology, nu a identificat diferenţe semnificative în ceea ce priveşte volumul de substanţă albă din creier între subiecţii cu talie mai mare mare şi cei supli.

”Cercetările existente au asociat micşorarea creierului cu declinul memoriei şi cu un risc mai mare de demenţă, însă studiile pe tema influenţei – protectoare sau, din contră, nocive – a grăsimii corporale în exces asupra dimensiunii creierului au fost neconcludente”, a declarat unul dintre autorii lucrării, dr. Mark Hamer de la Universitatea Loughborough.

”Cercetarea noastră a analizat un grup mare de oameni şi a constatat că obezitatea, în special în zona taliei, ar putea fi asociată cu scăderea în volum a creierului”, a adăugat specialistul.

Din analiză nu a reieşit clar dacă obezitatea conduce la anomalii ale structurii creierului sau invers, a precizat el.

De asemenea, au fost identificate asocieri între obezitate şi micşorarea unor anumite regiuni ale creierului.

„Este posibil ca, într-o zi, prin măsurarea regulată a IMC şi a raportului talie-şold să poată fi evaluată sănătatea creierului”, a adăugat dr. Hamer.

O limitare a studiului a fost aceea că numai 5% dintre cei invitaţi să participe au luat parte la acesta, au subliniat cercetătorii. Cei care au participat au fost în general mai sănătoşi în comparaţie cu cei care nu au făcut-o. Prin urmare, rezultatele pot să nu ofere o imagine reală la nivelul întregii populaţii.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel