marți, iunie 6, 2023

Legea coplății în sănătate, a fost adusă pentru prima dată în discuție în anul 2019, însă a fost amânată în urma nenumăratelor critici din partea specialiștilor din sistemul sanitar. Astăzi, a revenit pe ordinea de proiecte dezbătute de Guvern.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă (OUG) prevede că de la 1 iulie ar urma să fie reglementată coplata în sănătate.

Motivele invocate în proiectul pus pe ordinea de zi a Guvernului ţin de „identificarea pârghiilor necesare acoperirii costurilor reale ale serviciilor medicale, în special pentru segmentul ambulatoriului clinic de specialitate şi a ambulatoriului paraclinic”, aşa cum se arată în proiectul de OUG. Nu este clar care sunt costurile reale, ce valoare au acestea şi, mai ales, cine le stabileşte.

Te-ar mai interesa: Infecția gravă care se ascunde în corp. „Produce u...

În baza proiectului de ordonanţă, pacienţii care aleg sistemul privat trebuie să îşi dea acordul scris că vor să contribuie în plus din buzunarul propriu faţă de ce decontează Casa de Asigurări de Sănătate.

Operatorii privaţi trebuie să publice pe site-ul propriu şi în spital care este contribuţia personală a pacienţilor pentru fiecare categorie de serviciu medical.
În plus, prin OUG urmează să crească cu 10% până la finalul lui 2022 şi numărul de paturi pe care operatorii privaţi îl pot contracta de la CNAS pentru spitalizare continuă.

Proiectul de Ordonaţă de Urgenţă poate fi consultat AICI.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private