Sari la conținut

Legislația împotriva violenței domestice se întărește

femeie
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Temeri la 40 de ani

Știm cu toții că siguranța și sănătatea sunt două dintre cele mai prețioase daruri ale vieții. În contextul social actual, siguranța femeilor a devenit o prioritate și, din fericire, pași importanți sunt făcuți în această direcție. A venit vremea schimbării, iar schimbarea începe acum!

Legislația împotriva violenței domestice se întărește

Prezentare inițiativă:

De la 1 octombrie, femeile din România pot respira mai ușurate. Legislația împotriva violenței domestice a fost întărită, iar agresorii vor fi ținuți mai ușor la distanță. Această veste este mai mult decât binevenită, este un pas uriaș spre o societate mai justă și mai sigură.

Este esențial să înțelegem că violența domestică nu este doar o problemă individuală, ci una care afectează întreaga comunitate. Impactul ei se întinde mult dincolo de zidurile unei case, influențând negativ atât dezvoltarea copiilor, cât și coeziunea socială.

Zone de impact:

Această nouă legislație va avea un impact pozitiv asupra întregii țări, oferind femeilor și familiilor lor un sentiment de securitate mult mai mare. Este un mesaj clar că societatea românească nu tolerează violența și că fiecare persoană are dreptul la o viață lipsită de frică și abuz.

Sistemul de monitorizare electronică, extins la nivel naţional

Bogdan Despescu, secretar de stat la MAI, a declarat, la o dezbatere pe tema violenţei domestice, că extinderea la nivel național a suprevegherii cu brățări electronice va avea loc de pe 1 octombrie, potrivit Agerpers.

„Din punct de vedere al intervenţiei, o noutate a fost implementarea sistemului informatic pentru monitorizarea electronică. Mă bucur să vă informez că, la 1 octombrie, mai precis în ziua de marţi, vom extinde acest mecanism la nivel naţional. De atunci, vom avea un mecanism la nivel naţional de folosire a brăţărilor electronice”, a spus Despescu.

Iar reprezentantul Direcţiei de Ordine Publică din MAI, Marius Mihai, a spus că, în cazurile în care s-a folosit monitorizarea electronică pentru violența domestică, nu a existat nicio victimă „care să fi fost ucisă, rănită grav sau să i se pună viaţa sau sănătatea în pericol”.

Efecte așteptate:

Se așteaptă ca numărul cazurilor de violență domestică să scadă semnificativ, iar mecanismele de protecție să fie mai eficiente. Prin această lege, victimele violenței domestice vor avea acces la mai multe resurse și la un sistem de justiție mai rapid și mai eficient în protejarea drepturilor lor.

Luminiţa Popescu, secretar de stat la Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse, a anunțat că numărul de apeluri la linia telefonică naţională pentru semnalarea violenței domestice a crescut semnificativ în ultima perioadă.

„Noi gestionăm linia telefonică naţională 0 800 500 333. Și, apropo de încrederea crescută a victimelor în autorităţi, vreau doar să fac o analiză comparativă între numărul de apeluri din perioada 2018-2019, când erau până la 2.000 pe an şi anul trecut, 2023, când la call-center s-au efectuat aproape 10.000 de apeluri. Iar umărul de apelante a crescut de cinci ori”, a spus Luminița Popescu.

 

Legislația împotriva violenței domestice

Este momentul să facem un pas îndrăzneț și să sprijinim această inițiativă privind modificări la legislația împotriva violenței domestice. Este timpul ca fiecare dintre noi să contribuie la crearea unui mediu sigur pentru toți membrii comunității.

Pentru a afla mai multe despre această schimbare majoră și despre cum te poate afecta sau ajuta, fă clic aici: [violență domestică](https://evz.ro/vesti-bune-pentru-femei-de-la-1-octombrie-agresorii-tinuti-mai-usor-la-distanta.html).

Să ne unim forțele pentru a construi o societate în care siguranța nu este un lux, ci un drept fundamental. Împreună, putem face diferența!

Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel