miercuri, iunie 29, 2022

Victimele violenței domestice vor beneficia de expertiză medicală gratuită. Gabriela Firea: Brățările electronice sunt necesare pentru a-i ține pe agresori la distanță.

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse (FTES) a anunțat, marți, 14 decembrie, că, începând cu anul următor, victimele violenței domestice vor beneficia de expertiză medicală gratuită.

De asemenea, Gabriela Firea a declarat că a purtat discuții cu ministrul de Interne referitoare la implementarea prevederilor privind monitorizarea electronică a agresorilor, subliniind că doar în acest an, 35 de persoane au decedat în urma actelor de violență domestică.

Te-ar mai interesa: Insectele care terorizează România! Mare atenție...

Gabriela Firea: Victimele violenței domestice vor beneficia de expertiză medicală gratuită

„Victimele violenței domestice trebuie protejate cu orice preț! Agresorii trebuie pedepsiți și ținuți la distanță prin ordine de restricție și brățări electronice.

De anul viitor, victimele violenței domestice vor beneficia de expertiză medicală gratuită.

Cu prilejul unei vizite în județul Ialomița, am reamintit cât de necesare sunt brățările electronice pentru a-i ține pe agresori la distanță. Am inițiat deja discuții cu ministrul de Interne referitoare la implementarea prevederilor privind monitorizarea electronică. Achiziția SIME – Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME) precum și implementarea acestuia sunt responsabilități care revin Ministerului de Interne. Voi avea chiar în această săptămână o discuție cu ministrul Bode, întrucât, potrivit legii, SIME ar trebui să fie operațional cel mai târziu la data de 1 martie 2022.

Te-ar mai interesa: Expunerea la orice fel de lumină în timpul somnulu...

E strigător la cer! Numai în acest an, 35 de persoane au decedat în urma actelor de violență domestică, iar anul trecut au fost înregistrate 72 de decese.

Încurajez toate persoanele care se află în situații disperate sau sunt deja victime ale violenței domestice să nu tacă. Să sune la numărul 0800.500.333 și să ceară ajutor!

De asemenea, am decis ca din 2022, victimele violenței domestice să nu mai plătească expertiza medicală, acel certificat medico-legal, în valoare de 90 de lei, fără de care nu pot dovedi că au fost agresate. Aceste cheltuieli care vor fi asigurate de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse (MFTES), prin Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES). Vom urma modelul de bune practici pe care l-am implementat la Primăria Municipiului București din anul 2016.

Te-ar mai interesa: Câtă apă e nevoie să bem? Nutriționist: Nu există ...

Cu prilejul vizitei în județul Ialomița, am stat de vorbă cu victime ale violenței domestice care primesc ajutor specializat într-o locuință protejată. M-a impresionat povestea unei fetițe care acum are doi ani, dar locuiește în casa protejată de la patru luni.

Centrul face parte din proiectul național „VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță!”, are 6 locuri și oferă, pe lângă hrană și găzduire, consiliere psihologică, consiliere juridică, asistență socială, consiliere vocațională, orientare și formare profesională, ocuparea forței de muncă și reintegrare socială, asistență medicală, în funcție de situația fiecărui caz în parte. 11 persoane au beneficiat de ajutor în acest centru, din martie 2020 și până în prezent.

Te-ar mai interesa: Cine sunt SENSIBILII zodiacului și cum pot trece c...

Măsurile pentru sprijinul victimele violenței domestice, dar și pentru prevenirea și reducerea acestor cazuri sunt printre prioritățile mele ca ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de șanse (MFTES).

De asemenea, toate proiectele propuse în Programul de Guvernare pentru domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice respectă recomandările formulate de către reprezentanții Grupului de Experți privind Acțiunea împotriva Violenței împotriva Femeilor și Violenței Domestice (GREVIO) în proiectul de Raport privind măsurile legislative și de altă natură care pun în aplicare prevederile Convenției de la Istanbul în România”, a scris Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.

Te-ar mai interesa: STUDIU: DEPRESIA poate fi tratată și cu PROBIOTICE...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private