marți, martie 28, 2023

Fasolea albă este o leguminoasă cu înveliș alb care este originară din America de Nord și de Sud. Beneficiile fasolei albe pot fi atribuite nutrienților, antioxidanților, proteinelor și fibrelor lor. Ele ajută la tratarea multor afecțiuni. Aroma lor de nucă și pământ le-a făcut favorite printre multe alte alimente. Adăugarea acestor fasole în dieta ta are mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietățile lor anticancerigene care pot ajuta la reducerea riscului de cancer. În plus, se pot găti rapid și pot merge bine cu multe supe și salate.

Te-ar mai interesa: TOP 5 ceaiuri cu efect rapid în tratamentul puseur...

Tipuri de fasole albă

Fasolea albă este disponibilă în patru soiuri. Acestea includ:

Fasole Marina

Fasolea marina  (de formă ovală) este cel mai mic tip de fasole albă și are o aromă blândă. Aceste fasole bogate în fibre pot absorbi cu ușurință aroma altor ingrediente în timpul gătirii. Fasolea marina are o suprafață netedă și strălucitoare și devine cremoasă când este gătită. Acestea sunt, de asemenea, perfecte pentru piure și îngroșarea supelor, tocanelor și raguurilor.

Fasole cannellini

Fasolea Cannellini este cea mai mare din grup și uneori se numește fasole albă. Acestea au o textură netedă, cu o aromă de nucă, pământoasă și carne fragedă. Puteți găsi adesea aceste fasole în mâncăruri italiene precum Minestrone și, de asemenea, în multe preparate mediteraneene. Mai mult, fasolea albă poate fi un plus perfect pentru salate, supe, tocane și chili.

Te-ar mai interesa: Fericirea trece şi prin farfurie. TOP 10 carbohidr...

Fasolea Great Northern

Fasolea Great Northern este de mărime medie și are o aromă de nucă și o pulpă mai fermă. Acestea sunt mai mari decât fasolea marina, dar mai mici decât fasolea cannellini. Aceste fasole cu coajă subțire își pot menține mai bine forma și sunt utilizate în mod obișnuit în cassoulets, supe și tocane franceze.

Fasolea Baby Lima

Fasolea Baby Lima (fasole de unt) este mică, netedă și cremoasă, cu o textură untoasă. Aceste fasole verzui sunt cele mai amidonoase dintre toate și sunt adesea folosite în supe, tocane, succotash și caserole.

Te-ar mai interesa: Analiza gratuită care poate depista cancerul înain...

Beneficiile pentru sănătate ale fasolei albe

  1. Ajuta la pierderea în greutate

Leguminoasele sunt bogate în fibre, proteine și carbohidrați cu digerare lentă, care ajută la creșterea sațietății. Un studiu sugerează că activitatea de inhibare a alfa-amilazei a fasolei albe contribuie, de asemenea, la pierderea în greutate (alfa-amilaza este o enzimă digestivă responsabilă pentru transformarea carbohidraților complecși în zaharuri simple). Acest proces încetinește absorbția carbohidraților.

Te-ar mai interesa: Pancreas inflamat: semnele apar în primele zile de...

În plus, un alt studiu a descoperit că 60 de persoane ușor supraponderale hrănite cu extract de fasole albă au pierdut în greutate în mod semnificativ.

Un alt studiu al Universității din Minnesota (SUA) a constatat că aportul de fibre alimentare poate scădea pofta de mâncare și aportul de energie și poate ajuta la pierderea în greutate. O analiză comparativă indică, de asemenea, că persoanele care mănâncă în mod regulat fasole au cu 22% mai puține șanse de a fi obezi decât alții.

Te-ar mai interesa: Legătura dintre demență și osteoporoză. Densitatea...

  1. Reglează nivelul zahărului din sânge

Un aport mai mare de leguminoase bogate în fibre alimentare poate ajuta la reducerea riscului de diabet de tip 2. După cum s-a menționat, extractul de fasole albă poate inhiba enzima alfa-amilază și poate încetini rata de absorbție a carbohidraților, reducând indicele glicemic (IG) al alimentelor. Studiile sugerează că dietele cu IG scăzut (digestia lentă) reduc nivelul de glucoză din sânge și ajută la gestionarea diabetului.

  1. Poate ajuta la tratamentul cancerului

Fasolea albă conține antioxidanți, polifenoli și acid ferulic, care sunt cunoscuți pentru proprietățile lor anticancerigene. Un studiu realizat de Universitatea din Creta (Grecia) a constatat că antioxidanții polifenoli previn proliferarea (creșterea rapidă) a celulelor canceroase.

De asemenea, merită menționat faptul că un aport mai mare de leguminoase este legat de un risc redus de cancer de colon, rinichi, stomac și tractul digestiv superior. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege acest beneficiu al fasolei albe la oameni.

  1. Îmbunătățește sănătatea inimii

Consumul de leguminoase este asociat cu un nivel mai scăzut de colesterol total și LDL. Într-un studiu mic de doar 31 de persoane, participanții care au înlocuit carnea roșie cu leguminoase timp de trei zile/săptămână au observat o reducere a nivelului lor de trigliceride și colesterol LDL.

O reducere continuă a nivelurilor crescute de trigliceride și LDL colesterol poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private