duminică, mai 29, 2022

Alimentația poate avea, uneori, diferite capcane. Anumite alimente, aparent sănătoase, pot afecta în mod considerabil organismul li pot fi chiar letale dacă nu sunt consumate în mod corespunzător.

Cartoful este unul dintre cele mai populare alimente. Românii îl consumă foarte des, în diferite preparate culinare.

Cu toate acestea, cartoful poate să devină foarte toxic atunci când este lăsat să devină verde. Frunzele și tulpina acestuia conțin otravă, iar cartoful verde poate fi extrem de periculos.

Te-ar mai interesa: Lidia Fecioru: „Ține asta într-un borcan în ...

Cartoful, leguma care poate ucide

Cine ar fi crezut ca banalul cartof contine otrava in tulpina si frunze si devine periculos daca e lasat sa devina verde?

Transformarea in verde apare din cauza unei mari concentratii a unei toxine numita glicoalkaloida. Suntem avertizati ca otravirea cu cartofi este rara, dar se poate intampla.

Moartea survine de obicei dupa o perioada de slabiciune si confuzie, urmata de coma. Potrivit nutritionistilor autohtoni, romanii sunt mari fani ai cartofului si tocmai de aceea ar trebui sa fie atenti “cand mananca una dintre legumele lor preferate”.

In SUA de exemplu, in ultimii 50 de ani, majoritatea cazurilor de deces au rezultat in urma consumului de cartofi verzi sau a ceaiului din frunze de cartof. Ca un fapt inedit, cartoful nu este singur pe “lista raului”. Urmeaza ciresele, fructe populare si foarte consumate, notează realitatea.net.

Te-ar mai interesa: Colesterol ridicat: durerea în trei zone ale corpu...

Sunt din aceeasi familie cu prunele, caisele si piersicile si la fel ca acestea contin otrava in frunzele si samburii lor. Cand samburii de cirese sunt zdrobiti, mestecati sau chiar doar usor zgariati, ei produc acid prusic (cianura de hidrogen). Decesele provocate de consumul de cirese sunt extrem de rare, dar trebuie sa avem grija sa nu mestecam samburii.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private