Din cuprinsul articolului
Leguma cu conținut scăzut de calorii. Trebuie integrată în alimentație pentru că, potrivit experților, ajută inima și întărește sistemul imunitar. Mai mult, este bogată în nutrienți esențiali și săracă în calorii. Această legumă devine tot mai mult un aliat al celor care vor să mănânce sănătos, arată oamenii de știință într-un nou studiu. Cercetarea a fost publicată în „Critical Reviews in Food Science and Nutrition”.
Numeroase studii care examinează consumul de ciuperci au descoperit dovezi noi privind impactul lor asupra sănătății cardiometabolice și imunitare. Potrivit experților, includerea ciupercilor în mesele zilnice poate reduce prevalența unor deficiențe de micronutrienți și poate proteja împotriva factorilor de risc cardiometabolici, precum tensiunea arterială și trigliceridele.
Avertizările cercetătorilor

Totuși, cercetătorii avertizează că sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma că beneficiile sunt direct atribuite ciupercilor. În plus, analiza a arătat că dozele utilizate în studiile experimentale, între 13 și 300 de grame pe zi, depășesc mult consumul mediu al populației, potrivit express.
Varietatea ciupercilor contează
Agaricus bisporus, adică ciupercile albe, maro sau portobello, oferă cele mai consistente beneficii nutriționale, în timp ce soiurile precum ciuperca stridie (Pleurotus ostreatus) sau shiitake (Lentinula edodes) furnizează cantități variabile de beta-glucan și alți compuși bioactivi.
Recomandarea experților
Experții recomandă o dietă diversificată pe bază de ciuperci, pentru a maximiza aportul de nutrienți și a menține varietatea gusturilor.
Leguma benefică pentru cei care petrec mult timp în interior
Ciupercile sunt sărace în calorii, dar bogate în fibre, potasiu, seleniu, vitamine B, beta-glucan, chitină și L-ergotioneină. Unele soiuri pot furniza chiar și vitamina D dacă au fost expuse la lumina ultravioletă, un avantaj important în lunile de iarnă sau pentru persoanele care petrec mult timp în interior.
În plus, aroma naturală a ciupercilor permite reducerea cantității de sare și grăsimi saturate în preparate, ceea ce poate contribui la menținerea sănătății inimii și a tensiunii arteriale.

