Sari la conținut

Leguma minune care reduce riscul de AVC. Este la îndemâna oricui

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Leguma minune care reduce riscul de AVC. Accidentul vascular cerebral (AVC) este una dintre cele mai mari cauze de deces din lume, motiv pentru care, potrivit experților. Nu mulți știu, însă, că există soluții pentru a o putea preveni. Iar prima soluție este alimentația.

Acum, s-a aflat că o anumită legumă extrem de banală poate reprezenta o varianta salvatoare în lupta cu AVC-ul. Din fericire, aportul alimentar al unui mineral ar putea contribui la reducerea riscului cu până la 27%, așa cum se arată în acest studiu.

Leguma minune care reduce riscul de AVC. Este la îndemâna oricui

Alimentele bogate în potasiu ajută la reducerea riscului de accident vascular cerebral cu până la 27%.

Cercetările indică faptul că, pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral la persoanele în vârstă, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face este să consumați mai multe alimente bogate în potasiu. Potrivit unui studiu publicat în revista Stroke, persoanele a căror dietă conține multe dintre aceste alimente ar putea fi mai puțin predispuse să sufere un accident vascular cerebral decât cele care consumă puțin. Dar care sunt beneficiile pentru sănătate ale acestui mineral?

Leguma care reduce riscul de AVC cu 27% și scade și colesterolul, dacă este consumată cu moderație

1. Protejează inima

Acest mineral este foarte important pentru menținerea echilibrului dintre apă și restul mineralelor din organism. Multe studii sugerează că potasiul este eficient în reducerea riscului de hipertensiune arterială și de alte boli de inimă.

Acest lucru se datorează faptului că potasiul crește cantitatea de sodiu care este eliminată din organism și îmbunătățește volumul vascular. De asemenea, este interesant faptul că multe diete bogate în acest mineral par să reducă cantitatea de colesterol din sânge. Astfel, după cum arată acest studiu publicat în Journal of the American College of Cardiology, nu numai că ajută la reducerea riscului de accident vascular cerebral, dar ajută și la prevenirea altor boli vasculare.

2. Combate retenția de lichide

Retenția de lichide este o afecțiune în care lichidul se acumulează în țesuturile corpului. Potrivit unui studiu publicat în American Journal of Kidney Diseases, creșterea aportului de potasiu poate ajuta la combaterea acestei probleme prin creșterea cantității de urină și reducerea nivelului de sodiu.

În plus față de cele de mai sus, potasiul este implicat în alte funcții importante ale organismului. Potrivit informațiilor publicate într-un text din revista științifică Physiologia Plantarum, alte beneficii ale acestui mineral sunt:

  •  Scăderea mortalității cauzate de boli de inimă
  • Prevenirea sau întârzierea evoluției bolii renale
  • Scăderea excreției urinare de calciu și intervenția în tratamentul hipercalciuriei și al calculilor renali
  • Prevenirea diabetului
  • Reducerea riscului de aritmii ventriculare fatale la pacienții cu cardiopatie ischemică, insuficiență cardiacă și hipertrofie ventriculară stângă

10 alimente bogate în potasiu pe care ar trebui să le consumi mai des:

Din fericire, alimentele bogate în potasiu sunt numeroase. Multe leguminoase, legume și fructe uscate au un conținut ridicat de potasiu. Prin urmare, nu este dificil să se atingă doza zilnică recomandată de potasiu, care se situează între 2000-3000 mg pentru adulți. Conform listei de alimente publicate pe acest site, principalele surse de potasiu la 100 de grame de alimente sunt:

  1. Fasole – 1445 mg
  2. Tărâțe de grâu – 1160 mg
  3. Linte – 980 mg
  4. Fistic – 972 mg
  5. Migdale – 780 mg
  6. Alune – 680 mg
  7. Cartofi – 570 mg
  8. Spanac crud – 530 mg
  9. Bresaola – 630 mg
  10. Pui – 320 mg


Fasolea, un aliment de excelență

De fapt, 100 de grame de fasole au 1445 mg de potasiu. Așadar, este important să includem mai des această leguminoasă în alimentația noastră, nu doar prin supe, ci și prin rețete și feluri de mâncare gustoase, cum ar fi chiftelele și hamburgerii din fasole.

Din fericire, varietatea de surse alimentare care conțin acest mineral este mare, ceea ce ne permite să îl includem în dieta noastră. Deoarece acest mineral este prezent în principal în alimentele enumerate mai sus, este întotdeauna bine să le includeți mai des. Cu toate acestea, unele persoane trebuie să fie atente cu potasiul, în special cele care suferă de boli de rinichi sau cele care iau anumite medicamente pentru tensiune arterială. Dacă bănuiți că ați putea avea un deficit de acest mineral, consultați-vă medicul sau nutriționistul care vă va prescrie suplimente, dacă se consideră adecvat, potrivit stiridiaspora.ro.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel