Sari la conținut

Leguma rădăcinoasă care întărește oasele și sistemul imunitar, cu proprietăți anti-cancer

Sursă foto: Getty Images

Folosit în aplicații culinare și medicinale de mulți ani, păstârnacul este o legumă rădăcinoasă care seamănă cu morcovii mari și albi. Păstârnacul are o formă lungă și conică și este rudă apropiată cu morcovii și pătrunjelul, prezentând un profil nutrițional similar cu aceste legume. Sunt dense în nutrienți, oferind mulți compuși antioxidanți care ajută funcția imunitară, digestia și eforturile de pierdere în greutate.

Antioxidanții din păstârnac sunt de mare interes pentru cercetători. Antioxidanții sunt compuși care luptă împotriva radicalilor liberi, care contribuie la stresul oxidativ.

Potrivit diferitelor studii, stresul oxidativ poate crește riscul multor afecțiuni cronice și acute care afectează sistemele respirator și cardiovascular. De asemenea, poate contribui la dezvoltarea bolilor neurodegenerative și a cancerului. Prin urmare, consumul mai multor alimente bogate în antioxidanți poate contribui la protejarea împotriva acestor tipuri de afecțiuni.

Asta înseamnă că ar trebui să începi să mănânci mai mult păstârnac! Aceștia sunt bogați în furanocumarine, flavonoide și poliacetilene, care prezintă proprietăți antifungice, antimicrobiene, antiinflamatorii și antidepresive.

Continuați să citiți pentru a afla mai multe despre beneficiile pentru sănătate ale păstârnacului.

Încurajează sănătatea oaselor

Păstârnacul conține calciu și magneziu, două minerale care sunt necesare pentru dezvoltarea oaselor. O cană de păstârnac furnizează peste 45 de miligrame (mg) de magneziu, ceea ce echivalează cu aproximativ 10% din doza zilnică recomandată.

Magneziul joacă un rol în formarea structurală a oaselor, ceea ce face ca păstârnacul să fie o legumă excelentă de inclus în dieta pentru sănătatea oaselor.

Sprijină managementul greutății

Deoarece păstârnacul are un conținut scăzut de calorii și un conținut ridicat de fibre, este un aliment excelent pentru pierderea în greutate. Motivul pentru care dieteticienii spun că pot sprijini eforturile de gestionare a greutății este că te mențin sătul fără să te umple cu exces de calorii.

O ceașcă de păstârnac oferă 100 de calorii și 6,5 grame (g) de fibre. Dacă încercați să stabiliți un deficit caloric, includeți păstârnacul în mesele dumneavoastră pentru a crește senzația de sațietate.

O analiză a 62 de studii cu aproape 4.000 de participanți a constatat că un aport crescut de fibre a ajutat la reducerea greutății corporale și a circumferinței taliei. Acest lucru este complet separat de eforturile de restricție calorică!

slabire
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Îmbunătățește funcția imunitară

O cană de păstârnac feliat a furnizat 22,6 mg de vitamina C, ceea ce echivalează cu 25% din doza zilnică recomandată (DZR).

Vitamina C este atât un antioxidant, cât și un micronutrient care ajută la îmbunătățirea funcției imunitare prin intermediul mai multor funcții celulare.

Păstârnacul conține, de asemenea, quercetină și kaempferol, doi compuși fenolici care prezintă o activitate antiinflamatoare, anticancerigenă și antivirală. Toate acestea ajută capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva invadatorilor străini.

Poate reduce riscul de cancer de sân

Cercetătorii notează că un aport suficient de fibre în primii ani de viață (în timpul adolescenței și la vârsta adultă tânără) poate reduce semnificativ riscul de cancer de sân mai târziu în viață.

Potrivit sondajelor, majoritatea americanilor nu consumă o cantitate adecvată de fibre pe zi. Încorporarea mai multor păstârnacuri în dieta dumneavoastră poate crește aportul de fibre. Dincolo de fibre, păstârnacul oferă o mulțime de antioxidanți, care ajută la reducerea deteriorării ADN-ului care poate crește riscul de cancer mai târziu în viață.

Poate calma mintea

Atât morcovii, cât și păstârnacul conțin falcarinol, care acționează pentru a proteja împotriva infecțiilor fungice.

Cercetătorii remarcă faptul că pierdeți aproximativ 70% din falcarinol în timpul procesului de gătire, dar restul de 30% este disponibil pentru a traversa bariera hemato-encefalică, unde poate avea un efect aproape sedativ.

Falcarinolul este serotoninergic, ceea ce înseamnă că influențează serotonina (substanța chimică care te face să te simți bine) din creier. Studiile pe animale sugerează că falcarinolul poate ameliora simptomele de tip depresie sau anxietate, însă este prea devreme pentru a ști dacă are sau nu același efect la om.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel