Sari la conținut

Licoarea-medicament: Arde grăsimile şi menține inima sănătoasă

ceai
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
consumul de ceai seara

Licoarea-medicament: Arde grăsimile şi menține inima sănătoasă. Asta nu o spunem noi, ci medicii. Sucul obținut din florile unei plante este un puternic antiseptic, antibacterian și antiviral.  Poate fi folosită cu succes în atenuarea simptomelor de răceală, bronșită, viroză respiratorie, afecțiuni pulmonare și urinare.

Licoarea-medicament: Arde grăsimile şi menține inima sănătoasă

Vorbim despre socată. Nu în ultimul rând, florile de socată sunt bogate în tanină, acizi grași Omega-3 și Omega-6, potasiu și flavonoide, precum și în vitaminele A și C, astfel încât, chiar și cu un singur pahar consumat, îți stimulezi toate funcțiile vitale și îți fortifici sistemul imunitar. De reținut este faptul că socata este indicată, ca remediu adjuvant, în tratamentul psoriazisului, astmului și rinitei alergice.

 

De asemenea, socata are efect depurativ, care ajută la eliminarea apei din țesuturi, prin urmare este de ajutor în curele de slăbire și în eliminarea aspectului de celulită.

Proprietățile diuretice ajută și la reglarea tranzitului intestinal, dacă suferi de constipație, fiind și un agent de curățare al tractului intestinal. Gustul plăcut al socatei are, la rândul său, o serie de beneficii. Alături de socată, din această plantă putem face și ceai, tinctură sau diverse preparate din fructe.

Floarea de soc, medicamentul antiviral numărul unu

Se spune că înainte să apară preparatele de ultimă generație, floarea de soc era considerată medicamentul antiviral numărul unu. De asemenea, se mai știe că această plantă are efecte terapeutice. Florile de soc se pot consuma fie sub formă de socată, fie ca ceai. Specialiștii recomandă o infuzie din flori de soc dintr-o lingură de plantă la o cană cu apă, seara înainte de culcare.

Pentru un corp armonios vei avea nevoie de aproximativ 10-15 flori de soc, 2 lingurițe de miere sau îndulcitor pe bază de ștevie, 5 lămâi, 10-15 boabe de orez și 5 litri de apă plată. Vei adăuga toate ingredientele într-un vas cu capac, după care vei lăsa conținutul la macerat timp de 5-6 zile, într-un spațiu uscat și răcoros, ferit de lumină.

După intervalul de macerație, se strecoară sucul obținut printr-o sită medie și se depozitează la rece, timp de 3 zile, după care socata este bună de consumat. O cură durează minim 15 zile, timp în care se consumă câte 500 ml de suc pe zi, preferabil în prima parte a zilei.

10 lucruri uimitoare despre planta-medicament

1. În medicina tradițională, florile de soc sunt indicate pentru întărirea sistemului imunitar în caz de răceli, bronșite, dar și pentru combaterea inflamației în boli cardiovasculare, reumatism și curățarea rinichilor

2. Se mai spune că florile de soc alungă stresul, oboseala, iar preparatele cu flori de soc ar fi de ajutor în regimurile de slăbit, având efect diuretic și depurativ.

3. Preparatele din flori de soc au acțiune antitusivă datorită sambunigrinei, o substanță unică ce se găsește în aceste plante.

4. Un studiu arată că infuzia de soc poate ameliora simptomele virozelor cu până la 60%. Trebuie știut că ceaiul de soc a fost folosit în timpul epidemiei de gripă din Panama, în anul 1995.

5. Florile de soc sunt pe placul inimii – se spune că ele ajută la scăderea colesterolului și a grăsimilor din sânge, potrivit unui studiu efectuat la Institutul American al Sănătății Inimii. Băutura care e pe placul inimii trebuie consumată cu prudență

6. Florile de soc sunt eficiente în tratarea și prevenirea constipației și ajută la reglarea digestiei.

7. Fructele de soc trebuie culese și folosite doar atunci când sunt bine coapte, cele verzi fiind toxice. Din fructe se prepară dulceață, sirop sau cidru.

8. Deși are multiple beneficii, planta de soc trebuie consumată cu prudență, consumul în exces putând duce la tulburări gastrointestinale.

9. Preparatele pe bază de soc pot interacționa cu medicamentele diuretice, așa că nu se asociază.

10. Persoanele cu boli inflamatorii intestinale, boli autoimune sau sistem imunitar slăbit nu trebuie să consume remedii pe bază de soc.

Socată poate trata afecțiuni inflamatorii, alergice sau infecțioase

Pentru aceasta vei avea nevoie de 10-15 flori de soc, 4 lingurițe de miere sau îndulcitor pe bază de ștevie, 6 lămâi, 10-15 cuișoare, 1-2 lingurițe de scorțișoară, drojdie uscată de mărimea unei migdale și 5 litri de apă minerală sau plată. Amesteci toate ingredientele într-un vas cu închidere ermetică, după care lași conținutul la macerat între 4 și 5 zile, într-un loc uscat și răcoros, ferit de lumină.

După macerație, vei strecura sucul obținut printr-o sită medie și îl vei depozita la frigider încă 3 zile, înainte de a fi consumat. Este recomandat să bei un pahar în fiecare zi, preferabil în prima parte a zilei, timp de minim 2 săptămâni. Pentru a spori efectul, evită lactatele nefermentate în perioada curei.

Pentru serile toride de vară vei avea nevoie de 10-15 flori de soc, 150 g fructe de pădure congelate, 100 g căpșuni proaspete, 2 linguri de miere sau sirop de agave, 6 lămâi, drojdie uscată de mărimea unei migdale, 5 litri de apă minerală sau plată.

Când nu aveţi voie să consumați socată

Medicii recomandă să evitați consumul de preparate pe bază de soc în timpul sarcinii și al alăptării. Este important de știut că fructele necoapte de soc prezintă risc de intoxicație, care se manifestă prin stare de vomă și/sau tulburări de scaun.

În cazul copiilor mai mici de 12 ani și al persoanelor cu afecțiuni gastrointestinale (sensibilitate digestivă sau sindromul colonului iritabil), preparatele pe bază de soc, inclusiv ceaiul din frunze de soc, trebuie consumate cu precauție, potrivit EVZ.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel