Sari la conținut

Lidia Fecioru: planta care ajută digestia și te protejează de infecții

Lidia Fecioru
Sursa Foto: arhiva Doctorul zilei
Lidia Fecioru, bioenergoterapeut

Bioenergoterapeutul Lidia Fecioru a vorbit, în cadrul rubricii Leacul zilei din emisiunea Adevăruri ascunse, despre planta care ușurează digestia.

„Mâncați cât se poate mai mult mărar.

Dacă îl aveți în grădini și aveți de unde să-l luați e și mai bine.

Există câteva sfaturi foarte bune la ce ajută

În primul rând, este un foarte bun antioxidant, are foarte multă vitamina C.

În al doilea rând, susține foarte bine partea digestivă.

Cei care au o sensibilitate a stomacului, cu nervozitate la stomac, probleme intestinale sau dereglări pe neuro vegetativ.

Este foarte bun și el verde, dar și ceaiul. Ajută foarte bine relaxând mușchii stomacali și mușchiul intestinal, inclusiv strânge gazele.

Este foarte bun pentru ochi pentru că are luteină foarte multă și ne ajută pentru vedere.

E bine de băut ceaiul pentru că e foarte bun și reglează foarte bine.

Este și antibacterian pentru că are puterea asta și se poate lupta cu foarte multe infecții.

Un alt beneficiu, îmbunătățește foarte mult funcția mușchilor cordului”, a spus bioenergoterapeutul Lidia Fecioru, sâmbătă, la emisiunea Adevăruri ascunse.

Proprietati si beneficii ale mararului

marar
Sursă foto: arhiva Docorul Zilei

Mararul este o planta si, ca atare, energia sa deriva in principal din carbohidrati. De asemenea, ofera un minim de grasimi si proteine nesaturate in cantitati de aproximativ 4%, dar bogatia sa nutritiva consta in varietatea de vitamine si minerale pe care le poseda. Printre micronutrientii sai se remarca prezenta potasiului, calciului si fosforului in cazul mineralelor, iar printre vitamine predomina prezenta vitaminei A si a vitaminei C cu functie antioxidanta, precum si a vitaminelor din grupa B, in care cel mai abundent este acidul folic.

Mararul este o sursa buna de mangan, un mineral esential care contribuie la functionarea normala a creierului, a sistemului nervos si a metabolismului zaharului si grasimilor. In plus, mararul proaspat furnizeaza intre 1% si 2% din doza zilnica recomandata de calciu, cupru, magneziu, potasiu, riboflavina si zinc. In ceea ce priveste semintele de marar, acestea au multe beneficii nutritionale similare. O lingura (6,6 grame) de seminte furnizeaza 8% din doza zilnica de calciu, 6% fier si 1-5% magneziu, mangan, fosfor si potasiu.

Mararul poate fi benefic pentru sanatatea inimii

Flavonoidele, cum ar fi cele gasite in marar, s-au dovedit a proteja sanatatea inimii datorita proprietatilor lor antioxidante si antiinflamatoare puternice. Cu toate acestea, este important de remarcat faptul ca majoritatea studiilor care analizeaza efectele mararului asupra sanatatii inimii au folosit extracte. Prin urmare, nu este clar cat de proaspat sau uscat trebuie sa fie mararul astfel incat sa fie benefic pentru sanatatea inimii.

Poate avea efecte de reducere a zaharului din sange

De fapt, mai multe studii la animale care aveau diabet zaharat au aratat o imbunatatire semnificativa a nivelului de zahar din sange in repaus alimentar, cu doze zilnice de extract de marar. Conform specialistilor, mararul poate ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge prin stimularea producției de insulină. Cercetarile efectuate pe oameni sunt insa limitate.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel