Sari la conținut

Buruiana cu proprietăți vindecătoare folosită încă din timpul dacilor. Previne diabetul de tip 2, artroza, bolile de inimă și ajută la slăbit

Sursa foto: commons.wikimedia.org
buruiana vindecătoare

Această buruiană este bogată în oligoelemente, dintre care potasiul, magneziul și calciul se găsesc în cantități însemnate. 100 de grame de frunze conţin 26% vitamina A, 35% vitamina D, 17% magneziu, 15% mangan, 14% potasiu, 11% fier si 7% calciu.

Unul dintre aceștia este acidul alfa-linoleic, care nu poate fi sintetizat de corp și trebuie asigurat prin alimentație, care joacă un rol important în prevenirea diabetului de tip 2, a artrozei şi a bolilor cardiovasculare. De asemenea, ajută la tratarea bolilor gastro-intestinale, precum diaree sau dizenterie.

Este vorba de iarba-grasă, o buruiană-minune plină de substanțe nutritive. Frunzele sunt mai bogate în compuși fenolici decât tijele. Acest tip de compuși au proprietăți antioxidante și anxiolitice și joacă un rol esențial în prevenirea diabetului de tip 2. Planta suculentă conţine aproximativ 93% apă

Iarbă grasă (în latină „Portulaca oleracea”) este o plantă care poate atinge înălțimea de 40 cm. În România este supranumită și grașiță, iarba porcului, buruiană grasă sau pita porcului. Această buruiană este menționată de Dioscoride în lista plantelor medicinale folosite de daci, sub numele de „lax”.

Mod de administrare şi beneficii terapeutice

Atât tijele, cât și frunzele se pot consuma în salate, în supe sau în omlete. Gustul acestei plante este ușor iute. Iarba-grasă are proprietăți laxative, diuretice, fiind benefică în special în cazul iritațiilor mucoasei.

Grație acestor proprietăți, dă rezultate spectaculoase în regimurile de slăbire, detoxifică organismul și, desigur, tratează constipația, potrivit portalului despreviata.ro.

În aceste scopuri, iarba-grasă se administrează sub formă de ceai (o jumătate de lingură de iarbă uscată la o ceașcă). Din iarbă-grasă uscată și rădăcina de păpădie uscată se obține un ceai care te ajută să scapi de problemele cu acneea.

Aplicat direct pe piele, sucul de iarba-grasă luptă eficient împotriva contracturilor musculare. În plus, este hidratant, calmant, cicatrizant, antiinflamator, dezinfectant și antibacterian. Calmează iritațiile și favorizează cicatrizarea.

Cum pot fi preparate cataplasmele

Compresele cu suc de iarbă grasă calmează conjunctivita și inflamația pleoapelor. Mestecarea frunzelor calmează inflamația gingiilor și chiar durerile de gât.

Aceste cataplasme pot fi aplicate pe piele pentru calmarea iritațiilor şi cicatrizarea rănilor. Amestecă o lingură de frunze proaspete de iarbă-grasă cu o lingură de ulei de măsline. În cazul în care consistența este mult prea lichidă, se adaugă puțină pulbere de argilă verde sau albă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel