Sari la conținut

Lipsa acestei vitamine, cea mai periculoasă. Îmbătrânești mai repede și te îngrași

imbatranire
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Imbatranirea

Lipsa unei vitamine importante te îmbătrânește prematur și îți scade imunitatea. Efectele deficitului de vitamine pot rămâne nedetectate pentru o perioadă semnificativă, fără a manifesta simptome evidente timp de luni sau ani. Uneori, deficiența poate fi asimptomatică. Totuși, lipsa unei vitamine esențiale pentru organism poate fi extrem de periculoasă, iar persoanele cu astfel de deficiențe pot întâmpina probleme cu sistemul imunitar și pot prezenta semne de îmbătrânire prematură.

Chiar și în aceste condiții, este important să cunoaștem semnele și simptomele care ar putea indica o deficiență de vitamine.

Unul dintre rolurile esențiale ale vitaminei D este susținerea sistemului imunitar, care este vital în protejarea împotriva infecțiilor virale și bacteriene. Prezintă un risc crescut de deficiență de vitamina D cei care se îmbolnăvesc frecvent, în special de răceli sau gripe.

Vitamina D are o interacțiune directă cu celulele responsabile pentru combaterea infecțiilor. Studii ample observaționale au evidențiat legătura dintre deficiența acestei vitamine și infecțiile tractului respirator, precum răceala, bronșita și pneumonia. De asemenea, cercetările au demonstrat că administrarea zilnică de până la 4.000 de unități internaționale de vitamina D poate reduce riscul de infecții ale tractului respirator.

În mod recent, s-a constatat că deficiența de vitamina D este asociată cu un risc crescut de COVID-19 și de evoluția gravă a acestei afecțiuni. Cu toate acestea, este important să reținem că suplimentarea cu vitamina D – în orice doză – nu poate preveni COVID-19.

Ce poate cauza deficiența de vitamina D?

Deficiența de vitamina D este adesea definită prin niveluri sanguine sub 20 ng/mL, iar intervalul de 21-29 ng/mL este considerat insuficient.

Deși nu există o singură cauză pentru deficiență, riscul general poate fi mai mare din cauza unor afecțiuni de bază sau a unor factori de stil de viață. Unii dintre cei mai frecvenți factori de risc pentru deficiența de vitamina D includ:

  • Pielea închisă la culoare
  • Vârsta înaintată
  • Supraponderalitatea sau obezitatea
  • Consumul redus de pește sau produse lactate
  • Lucrul în ture de noapte

Resimți oboseală severă? Ai putea avea un deficit de vitamina D

Oboseala poate avea multiple cauze, iar deficiența de vitamina D poate fi unul dintre factorii implicați.

Un studiu efectuat pe 480 de adulți în vârstă a evidențiat legătura între deficiența de vitamina D și simptomele de oboseală. În plus, un alt studiu realizat pe 39 de copii a asociat nivelurile scăzute de vitamina D cu o calitate slabă a somnului și cu o durată mai scurtă a acestuia. Într-un studiu observațional asupra femeilor asistente medicale s-a constatat, de asemenea, o legătură puternică între nivelurile scăzute de vitamina D și oboseala raportată de acestea. Conform acestor studii, 89% dintre participantele studiului erau deficitare în această vitamină.

Dureri osoase și de spate

Durerile osoase și lombare pot fi simptome ale unor niveluri inadecvate de vitamina D.

Vitamina D ajută la menținerea sănătății oaselor prin îmbunătățirea absorbției de calciu de către organism.

Un studiu efectuat pe 98 de adulți cu dureri lombare a corelat nivelurile scăzute de vitamina D cu dureri mai intense. Cu toate acestea, o analiză extensivă a cercetărilor a constatat că această legătură nu a fost constantă în alte studii similare.

De asemenea, o analiză a 81 de studii a constatat că persoanele care sufereau de artrită, dureri musculare și dureri cronice generalizate aveau tendința de a avea niveluri mai scăzute de vitamina D decât persoanele fără aceste afecțiuni.

Oase fragile

Vitamina D joacă un rol esențial în absorbția calciului și în metabolismul oso.

Acest aspect este crucial deoarece administrarea simultană a vitaminei D și calciului permite organismului să maximizeze absorbția. O densitate minerală osoasă scăzută reprezintă un semnal că oasele au pierdut calciu și alte minerale. Acest lucru crește riscul de fracturi, în special în rândul adulților în vârstă, în special femeilor.

Într-un studiu observațional pe mai mult de 1.100 de femei aflate la menopauză sau postmenopauză, cercetătorii au descoperit o legătură semnificativă între nivelurile scăzute de vitamina D și densitatea minerală osoasă redusă.

Depresie

Deficitul de vitamina D a fost asociat cu depresia, în special la adulții mai în vârstă, deși unele rezultate ale studiilor sunt contradictorii. Efectele suplimentării cu vitamina D au fost variate, dar unele analize au indicat că aceasta poate ajuta la ameliorarea simptomelor depresiei.

Totuși, este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege relația exactă dintre vitamina D și depresie.

Anxietate

Deficitul de vitamina D a fost asociat cu tulburările de anxietate.

O analiză a identificat că nivelurile de calcidiol, o formă de vitamina D, erau mai scăzute la persoanele cu anxietate, dar și la cele cu depresie. Un studiu separat realizat la femeile însărcinate a constatat că menținerea unor niveluri adecvate de vitamina D poate contribui la reducerea simptomelor de anxietate, îmbunătățirea calității somnului și prevenirea depresiei postpartum, conform healthline.com.

Căderea părului

Mai multe nutrienți și alimente pot influența sănătatea părului.

În timp ce stresul reprezintă o cauză obișnuită a căderii părului, pierderea excesivă a acestuia poate fi rezultatul unei boli sau al unei deficiențe nutriționale. Căderea părului la femei este asociată cu niveluri scăzute de vitamina D. În special, studiile asociază deficiența de vitamina D cu alopecia areata, o boală autoimună care se manifestă prin căderea excesivă a părului.

Un studiu realizat pe persoane cu această afecțiune a identificat legături între nivelurile scăzute de vitamina D și pierderea mai accentuată a părului. Într-un alt studiu pe 48 de persoane cu această afecțiune, aplicarea locală a unei forme sintetice de vitamina D timp de 12 săptămâni a condus la o creștere semnificativă a creșterii părului.

Creșterea în greutate

Obezitatea reprezintă un factor de risc pentru deficiența de vitamina D.

Un studiu realizat la adulți a identificat o posibilă legătură între nivelurile scăzute de vitamina D și depunerea de grăsime abdominală și creșterea în greutate, deși aceste efecte au fost mai pronunțate în cazul bărbaților.

Vindecarea lentă a rănilor

Vindecarea încetinită a rănilor post intervenție chirurgicală sau rănire poate fi un semn că nivelul de vitamina D din organism este prea scăzut.

De fapt, rezultatele unui studiu de laborator sugerează că vitamina D stimulează producția de compuși care sunt esențiali în procesul de formare a pielii noi, parte crucială a vindecării rănilor.

Un studiu mai vechi efectuat pe 221 de persoane, dintre care 112 aveau infecții la picioare asociate diabetului, a constatat că cei cu deficiență severă de vitamina D prezentau niveluri mai ridicate ale unor markeri inflamatori care pot încetini procesul de vindecare.

Cum să tratezi deficitul de vitamina D?

Deficiența de vitamina D este de obicei tratată cu suplimente. Dacă un profesionist din domeniul sănătății identifică o deficiență, acesta poate recomanda următoarele opțiuni.

Suplimentele orale reprezintă tratamentul principal pentru deficiența de vitamina D. Acestea pot fi achiziționate fără prescripție medicală, dar este recomandat să consultați un medic pentru a primi indicații privind dozajul. De asemenea, magneziul poate contribui la activarea vitaminei D, așadar este posibil să fie util să îl luați împreună cu suplimentele de vitamina D.

În cazul unei deficiențe severe, medicul poate prescrie vitamina D în doze mai mari, până la 50.000 UI. Totodată, medicul dumneavoastră poate lua în considerare administrarea injecțiilor cu vitamina D.

Consumul mai multor alimente bogate în vitamina D poate ajuta, de asemenea, la creșterea nivelului acestei vitamine în organism. Opțiunile includ:

  • Pește gras
  • Gălbenușuri de ou
  • Cereale fortificate
  • Lapte și sucuri fortificate
  • Iaurt
  • Ficat de vită
Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel