Sari la conținut

Lipsa acestui mineral poate cauza tulburări digestive! Care sunt simptomele

mineral esențial
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Mineral esențial pentru organism

Deficit de zinc. Este un mineral esențial pentru procesele de creștere și dezvoltare ale organismului, are efecte antiinfecțioase și antitumorale și este esențial pentru procesele de regenerare celulară. Dacă există o lipsă, organismul simte acest lucru și trimite un semnal de alarmă.

Cele mai frecvente simptome ale deficitului de zinc sunt tulburările de somn și de comportament, mătreața, vindecarea lentă a rănilor, diareea, eczema, psoriazisul sau acneea, întârzierea creșterii (în special la copii), căderea părului, unghiile crăpate, pierderea gustului sau a mirosului Pierderea poftei de mâncare. , pierderea poftei de mâncare, dezvoltarea pielii uscate și iritate.

“Cea mai eficientă formă de tratament pentru carenţa de zinc este introducerea în alimentaţie a unui număr cât mai mare de produse bazate pe acest nutrient. Pentru aceasta trebuie consumate nuci, mazăre, carne şi produse din carne, ouă, cereale pe bază de grâu integral, ovâz şi seminţe de dovleac.

De asemenea, este recomandat să luaţi suplimente pe baza de vitamina A, E şi B6 alături de minerale precum magneziu, fosfor sau calciu, dar numai după consultarea şi la recomandarea unui medic”, spune dr. Denisa Zaharia, medic de familie.

Beneficii pentru sănătate

Zincul este un antioxidant, reglează nivelul de vitamina A și este important pentru dezvoltarea creierului. Contine: Seminte de susan, seminte de dovleac, avocado, nuci de cocos, zmeura, caise, mure, curmale, fructe de padure, rodii, sparanghel, usturoi, varza de Bruxelles, mazare, spirulina, polen de albine, midii, paine integrala, oua.

Zincul este un mineral esențial pentru organism și are numai beneficii. Ajută la întărirea sistemului imunitar, la reglarea nivelului de vitamina A, la reglarea metabolismului, la vindecarea rănilor, la tratarea răcelilor și a altor afecțiuni.

alimente cu zinc
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Asigurarea cantităţii zilnice necesare de zinc ajută la prevenirea multor complicaţii. Unui adult îi sunt necesare aproximativ 0.2 mg/kg corp de zinc pe zi. În schimb, carenţa de zinc poate cauza tulburări digestive, unghii şi păr fragil, acnee, piele uscată, diaree, lipsa poftei de mâncare şi scăderea imunităţii”, spune specialistul.

Alimente care conţin acest mineral esenţial:

  • Gălbenuşul de ou.Este o sursă bună de zinc, precum şi de vitaminele A, E, D, şi K şi alte minerale esenţiale. 100 de grame de gălbenuş de ou conţine 4,93 miligrame de zinc.
  • Curcanul. Carnea de curcan este printre cele mai bune surse de zinc, însă este important ca aceasta să fie gătită sănătos. Nu sunt indicate mezelurile din curcan şi carnea prăjită. 100 de grame de carne de curcan conţin 3.09 miligrame de zinc.
  • Seminţele de susan.Conţin o cantitate impresionantă de zinc – 7.75 miligrame la suta de grame. Pot fi presărate în salate, în smoothie-uri şi adăugate în pâine sau biscuiţi.
  • Nucile caju. Sunt foarte sănătoase, fiind bogate în zinc şi în grăsimi bune. 100 de grame de nuci caju conţin 5.35 miligrame de zinc, potrivit Adevărul.
Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel