Sari la conținut

Lipsă de medicamente esențiale în farmaciile din toată țara. Iată cum riscă bolnavii să rămână fără tratament

Farmaciile duc lipsă de medicamente esențiale în tratarea afecțiunilor grave. Bolnavii riscă să rămână fără tratament, sau să îl întrerupă din cauza sistemului medical deficitar.

Conform adevărul.ro, farmaciile din toată țara se confruntă cu o lipsă de medicamente alarmantă. Pacienții cu afecțiuni grave nu se pot trata la timp, sunt nevoiți să își suspende medicația sau, în alte cazuri, întrerup tratamentul. Autoritățile se scuză, fără explicații curprinzătoare, românilor aflați în această situație.

Diabeticii care își administrau medicamente precum siofor, euthyrox și zymafluor sunt nevoiți acum să aștepte. Acestea sunt doar trei exemple de medicamente care nu se mai găsesc pe rafturile farmaciilor, însă criza de tratamente nu este una nouă, spun pacienții. Cu toate acestea, tot mai mulți oameni resimt că este din ce în ce mai greu să le găsească.

Unii pacienți au găsit soluții temporare.  O pacientă care suferă de diabet așteaptă de o săptămână să i se ofere antidiabeticele orale. Totuși, aceasta este obișnuită cu dispariția medicamentelor. Din acest motiv pentru, doctorul îi prescrie odată la 3 luni o cantitate mai mare, tocmai pentru a nu rămâne fără tratamentul necesar.

Alt medicament care nu este de găsit se numește euthyrox. Acesta este esențial atât în tratarea afecțiunilor de tiroidă, cât și a cancerului. Pacienții sunt nemulțumiți de faptul că, până și atunci când se găsește, li se oferă o cantitate redusă.

Autoritățile susțin că vina este tot a pacienților. Aceștia au tendința să își facă stocuri, ceea ce face ca medicamentele să fie mai greu de găsit, iar cantitățile sunt diminuate considerabil.

Anca Crupariu, farmacist și purtător de cuvânt al Colegiului Farmaciștilor, susține că accesul la medicamente s-a manifestat în etape diferite, pe parcursul pandemiei. Cu toate că se evidenția lipsa de siofor, pe piață erau disponibile și alte variante farmaceutice de la alți producători.

”Problema este că, uneori, pacienții sunt reticenți în a schimba un produs, chiar dacă este vorba de aceeași substanță activă, de aceeași concentrație”, susține Anca Crupariu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel