Sari la conținut

Lipsa iodului și gușa tiroidiană. În ce zone ale țării se întâlnesc, cel mai des, boli de tiroidă

Deficitul de iod din sol este principala cauza a afectiunilor tiroidei, zona subcarpatica fiind cea mai lovita de gusa endemica.
In Romania, statisticile arata ca sufera de gusa endemica 5% din populatie. Boala este foarte grava daca apare la copii pentru ca poate determina incetinirea reactiilor mentale si cresterea in greutate. „Incidenta depinde insa de la o regiune la alta: in zona subcarpatica pot fi afectati de gusa 20% dintre locuitori”, spune conferentiar doctor Corin Badiu.

Stresul afecteaza tiroida

Lipsa iodului din alimentatie, stresul, consumul de E-uri si radiatiile pot fi, intr-o egala masura, vinovate de numarul mare de romani cu probleme de glanda tiroida. „Cele mai intalnite cazuri sunt cele in care tiroida functioneaza mult prea putin (hipotiroidie)”, spune medicul endocrinolog Eusebiu Zbranca. Aproximativ 4% dintre femei si 1% dintre barbati pot avea astfel de probleme din cauza aportului scazut de iod din alimentatie, a unei boli autoimune care distruge glanda sau a unei interventii in care s-a scos intreaga tiroida.

Pacientii cu o functie marita a tiroidei (hipertiroidie care apare din cauza nodulilor) sunt de doua ori mai putini decat cei cu hipotiroidie. Un bolnav cu hipertiroidie transpira mult, e nervos, nu doarme bine si poate avea fluctuatii in greutate. „Operatia este o alternativa mult mai buna decat medicamentele, care pot doar stopa evolutia nodulilor si in niciun caz nu-i pot vindeca”, afirma medicul endocrinolog Eduard Circo.

INCIDENTA

Zona subcarpatica, polul gusei endemice

Zonele subcarpatice si anumite parti din Moldova si Transilvania au deficit de iod in sol si mai multe cazuri de gusa endemica. Deficienta de iod poate fi suplinita prin aport de iod in alimentatie.

„In Romania, inca din anii ‘70 s-au luat masuri pentru combaterea gusei endemice prin fortifierea cu iod a sarii. O perioada, aceasta obligativitate nu a existat, insa acum se aplica din nou”, explica conferentiar doctor Corin Badiu. In Europa, singurele tari fara probleme sunt Finlanda, Norvegia, Suedia, Elvetia si Austria. In restul Europei, deficitul de iod este inlocuit tot prin fortifierea sarii cu iod, dar si a altor produse precum uleiul, in Germania.

Primele analize pentru confirmarea suspiciunii de boala tiroidiana sunt ecografia si hormonii tiroidieni (se detecteaza in sange TSH, T3 si T4). In Romania, doar o parte din analize sunt acoperite de stat. „Hormonii tiroidieni THS si T4 sunt platiti prin fondul de asigurari. Ecografia se poate face gratuit intr-un cabinet de endocrinologie cu bilet de trimitere obtinut de la medicul de familie sau specialist”, precizeaza Luiza Vitan, medic endocrinolog.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel