Sari la conținut

Lipsa senzației de foame dimineața ar putea fi un semn al unei probleme grave. Prezintă motive de îngrijorare

ce mănânci dimineața
Sursă foto: arhivă doctorulzilei.ro
senzație de foame continua

Lipsa senzației de foame dimineața ar putea fi un semn al unei probleme grave. Prezintă motive de îngrijorare

Toți medici spun că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, dar unele persoane nu au poftă de mâncare. În unele cazuri, Lipsa senzației de foame dimineața ar putea fi un semn al unei probleme grave. Uite care este explicația medicilor.

Potrivit doc.ro, există șase motive posibile pentru care s-ar putea să nu îți fie foame dimineața:

1. Ai mâncat o cină copioasă cu o seară înainte

Nu este greșit să savurezi o cină consistentă și să sari peste micul dejun de a doua zi dimineață, dacă mănâncați o masă bogată în grăsimi cu proteine. Proteinele pot modula nivelurile hormonelor care reglementează foamea și pofta de mâncare, precum şi senzația de sațietate.

2. Nivelurile hormonale se schimbă peste noapte

În timpul somnului, nivelurile mai multor hormoni din organism fluctuează, ceea ce îți poate afecta pofta de mâncare.
Mai mult, un studiu științific a observat că nivelurile de grelină, hormonul foamei, au fost mai mici dimineața decât cu o seară înainte.
Nu mai puțin important, unele cercetări sugerează că nivelurile de leptină, un hormon responsabil de senzația de sațietate, pot fi, de asemenea, mai mari dimineața.
Cu toate acestea, alte studii au dus la rezultate mixte.
Ce ar fi de reținut este că aceste fluctuații zilnice ale hormonilor sunt perfect naturale și nu reprezintă de obicei un motiv de îngrijorare.

3. Te simți anxios sau deprimat

Atât anxietatea, cât și depresia îți pot afecta semnificativ senzația de foame. Pe lângă tulburări de somn, oboseală și pierderea interesului, depresia poate provoca modificări ale poftei de mâncare. Între timp, anxietatea poate crește nivelul anumitor hormoni ai stresului care îți reduc pofta de mâncare.

alimente pentru energie dimineața

Anxietatea și depresia afectează diferit oamenii

Unele studii au descoperit că aceste afecțiuni sunt în schimb legate de apetitul crescut și aportul de alimente pentru unii oameni.

Dacă te confrunți cu anxietate sau depresie și bănuiești că îți poate afecta apetitul sau alte aspecte ale sănătății, cere sfatul medicului de familie care îți poate da trimitere spre un specialist care să stabilească cel mai bun tratament pentru tine.

4. Ești însărcinată

Grețurile matinale sunt o problemă frecventă, caracterizată prin senzație de vomă și vărsături și afectează în jur de 80% dintre femei în timpul sarcinii.
Greața matinală îți poate reduce pofta de mâncare.
De fapt, într-un studiu la care au luat parte 2.270 de femei însărcinate, 34% au recunoscut că au consumat mai puține alimente în stadiile incipiente ale sarcinii.
Pe lângă grețurile de dimineață, sarcina poate provoca alte simptome responsabile de lipsa poftei de mâncare, cum ar fi indigestie, balonare și golirea întârziată a stomacului.
Pentru a avea grijă de starea de sănătate în această perioadă a vieții tale, rămâi hidratată, consumă porții mici de mâncare de-a lungul zilei, încearcă rețete care îți fac plăcere, odihnește-te suficient și menține-ți casa bine ventilată pentru a evita mirosurile care declanșează greața.

5. Suferi de o boală

Infecțiile respiratorii, precum gripa și pneumonia, limită gustul și mirosul, ceea ce poate reduce pofta de mâncare. Este important să rămâi hidratat și să îți alimenteţi corpul, chiar dacă nu este foame.

6. Alte cauze 

Iată câteva alte cauze potențiale ale lipsei de apetit dimineața:Iei anumite medicamente.
Ai o problemă cu tiroida.
Pierderea apetitului poate fi un semn de hipotiroidism sau scăderea funcției tiroidiene.
Dacă lipsa poftei de mâncare este însoțită și de alte simptome, precum kilogramele în plus (deși nu mănânci mai nimic), constipația, oboseala, slăbiciunea musculară sau dureri musculare și sensibilitate crescută la frig, ar putea fi vorba de hipotiroidism.
Mergi la medicul de familie care îți poate da o trimitere la un medic endocrinolog pentru un consult de specialitate.

Ești la ovulație. Estrogenul, un hormon sexual feminin ale cărui niveluri cresc în timpul ovulației, îți poate suprima pofta de mâncare.
Ai o afecțiune cronică. Anumite afecțiuni cronice, cum ar fi bolile hepatice, insuficiența cardiacă, bolile renale, SIDA și cancerul pot provoca pierderea poftei de mâncare. Dacă presupui că o afecțiune de bază ar putea contribui la lipsa poftei de mâncare dimineața, sfatul nostru este să mergi la medic.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel