Sari la conținut

Lipsa somnului afectează grav organismul. Cele mai cunoscute efecte negative

Lipsa somnului afectează grav organismul. Cele mai cunoscute efecte negative.

Lipsa de somn nu permite organismului să se repare. În plus, această problemă împiedică creierul să îndeplinească mai multe funcții și sistemul limfatic să curețe organismul de toxine. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că nevoia de somn depinde de vârsta biologică.

  • Persoanele între 18-64 de ani au nevoie de circa 7-9 ore de somn pe noapte.
  • Persoanele peste vârsta de 65 de ani, de 7-8 ore.
  • Bebelusii de trei luni pot dormi între 14-17 ore, într-un interval de 24 de ore.
  • Copiilor în vârstă de doi ani le sunt necesare între 11-14 ore de somn, iar celor intre 3-5 ani – de la 10 la 13 ore.
  • Copiii de până în 13 ani au nevoie de 9-11 ore de somn pe noapte, iar adolescentii, de 8-10 ore.

Ce se întâmplă, însă, în momentul în care nu dormim suficient?

Lipsa somnului afectează grav organismul. Cele mai cunoscute efecte negative

Efectele lipsei somnului pe termen lung sunt cât se poate de reale. Lipsa somnului slăbește abilitățile mintale și pune sănătatea fizică în pericol.

1. Sistemul imunitar este direct legat de somn, iar lipsa acestuia face dificilă lupta organismului împotriva infecțiilor. Gândirea limpede și reacția rapidamograme în plus – acest lucru se intampla daca dormim mai putin de 5 ore pe noapte.

2. Sănătatea pielii este, de asemenea, afectată. Apar riduri, capilare pronunțate, acnee, pete și, în general, o îmbătrânire mai rapidă. Riscul apariției bolilor de inimă și ale cancerului crește.

3. Creierul nu funcționează la capacitatea sa normala si uităm mai usor. Atunci când dormim, creierul nostru sortează informații, iar lipsa de somn îl privează de timpul necesar pentru a-și regla funcțiile.

4. Risc de diabet. Lipsa somnului afectează eliberarea insulinei, hormonul care reglează nivelul de zahar din sânge. Cei afectați de lipsa somnului au nivelul de zahar din sânge ridicat si la fel de ridicat este si riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

5. Creșterea in greutate –  in cazul lipsei somnului, semnalele responsabile cu starea de sațietate, pe care le transmite creierul, devin slabe sau neechilibrate, astfel ca suntem tentați sa mâncam mai mult si mai des decât este recomandat.

6. Risc de boli cardiovasculare . Daca dormiți mai puțin de 5 ore pe noapte, creste riscul apariției tensiunii mărite si odată cu aceasta eliberarea de chimicale legate de sistemul inflamator. Ambele condiții sunt in strânsă legătura cu dezvoltarea bolilor inimii.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel