Sari la conținut

Lipsa unei vitamine esențiale pentru creier duce la pierderea memoriei

Vitamine pentru creier
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Vitamine pentru creier și memorie

Tot mai multe persoane sunt diagnosticate ca având  deficit de vitamine. În cazul acesteia însă, consecințele sunt dramatice.  Apar simptome neurologice care sunt, din păcate, ireversibile. De asemenea, această insuficiență predispune la un mai mare risc de a dezvolta psihoze, manie, dar  și demență.

Vitamina B-12, căci despre ea este vorba, este cea mai dinamică din punct de vedere structural și se găsește în produsele din carne, putând fi produsă numai prin sinteză de fermentație bacteriană. Dacă nu consumi însă produse de origine animală obligatoriu ai nevoie de suplimente și de alimente precum  pește, carne, ouă și produse lactate.

”Vitamina B12 este esentiala pentru om si singurele surse disponibile sunt cele de origine animala: carnea si lactatele. De aceea, veganii pot experimenta bolile deficitului de vitamina B12 daca nu isi administreaza suplimente din aceasta vitamina, cele mai frecvente fiind anemia megaloblastica, tulburarile intestinale cu malabsorbtie prin afectarea mucoasei intestinale si tulburari neurologice, acestea din urma sub forme grave, nu mereu reversibile dupa suplimentarea cu B12,” a explicat dr. Elena Păcuraru, medic primar de medicină internă. 

Doza necesară de vitamina B12 în funcție de vârstă

Persoanele cu vârsta peste 14 ani, de pildă, trebuie să consume zilnic mai mult de 2,4 micrograme (mcg) de vitamină B-12, iar  adolescenții și adulții cu vârsta peste 14 ani,  2,4 micrograme (mcg) de vitamină B-12 pe zi. Femeile însărcinate ar trebui să asigure consumul de 2,6 mcg, iar cele care alăptează, 2,8 mcg.

Dacă ai o dietă sănătoasă, în mod normal nu ar trebui să te confrunți cu o deficiență de vitamina B12. În caz contrar, în lipsa acestei vitamine vei priva organismul de o funcționare normală a creierului, dar  și a sistemului nervos.

Și, să nu uităm, B-12 este, de asemenea, implicată în formarea celulelor roșii din sânge ajutând la crearea și reglarea ADN-ului.

”Vitamina B12 este responsabila de formarea unuia dintre aminoacizii ADN, baza vietii noastre. Este o vitamina cu absorbtie slaba cand este administrata pe cale orala, ca suplimente alimentare, de aceea, pentru a obtine efectele asteptate, se recurge frecvent la forma injectabila. Cu inaintarea in varsta capacitatea de absorbtie a acestei vitamine scade, fiind un aspect de urmarit in evaluarea varstnicului si in tratamentele suportive/de regenerare ale acestuia,” a adăugat dr. Păcuraru.

De altfel, metabolismul fiecărei celule din organism depinde de vitamina B-12, pentru că ea joacă un rol important în sinteza acizilor grași și producția de energie.

Deficit de B12: anemie, depresie, pierderi de memorie

În același timp, vitamina B-12 permite eliberarea de energie  ajutând organismul să absoarbă acidul folic.

Fără vitamina B-12, corpul uman, care produce milioane de celule roșii din sânge în fiecare minut, nu le poate multiplica în mod corespunzător, „producția de globule roșii” fiind serios afectată dacă nivelul vitaminei B-12 scade.

Vorbim de apariţia anemiei, dar şi de depresie, confuzie, probleme de memorie şi asta chiar şi în situaţia în care nivelurile de B-12 sunt doar puțin mai scăzute decât cele normale.

În lipsa acestei vitamine este foarte posibil să ai şi alte manifestări, precum constipație, pierderea poftei de mâncare, pierderea în greutate.

În cazul unor simptome care se intensifică vorbim deja de modificări neurologice, cum ar fi amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor.

Găsim vitamina B în carne, porc, vită, miel, pasăre de curte, dar şi în şuncă, ouă, peşte, lactate, lapte, brânză, iaurt, ouă şi drojdie.

Efectele administrarii vitaminei B12

Dr. Elena Păcuraru, medic primar de medicină internă e explicat care sunt beneficiile administrării acestei vitamine:

– formeaza si regenereaza globulele rosii ale sangelui
– reduce riscul bolilor cardiace prin descompunerea homocisteinei
– creste energia (este unul dintre suplimentele preferate ale sportivilor)
– ajuta la protejarea creierului de atrofia/regresia provocata de varsta
– amelioreaza memoria, capacitatea de concentrarea si echibrul
– ajuta la mentinerea sanatatii sistemului nervos central si periferic (neuropatii)
– ajuta in protectia impotriva cancerului indus de fumat
– utila in tratarea depresiilor si iritabilitatii.
Suplimentarea orala sau injectabila cu vitamina B12 trebuie facuta numai in urma unei evaluari medicale.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel