Sari la conținut

Mihaela Bilic: „Carența de B12 duce la afectarea ireversibilă a sistemului nervos.” Ce dietă populară cauzează carența de vitamina B12?

sursa foto: arhiva doctorulzilei
creier uman

Carența de B12 poate afecta în mod semnificativ sănătatea generală a organismului, în special sănătatea sistemului nervos. Această vitamină este esențială pentru funcționarea corespunzătoare a creierului și este responsabilă pentru formarea celulelor nervoase și a globulelor roșii din sânge.

Din nefericire, în lipsa vitaminei B12, pot fi cauzate afectări ireversibile ale sistemului nervos. Pentru a menține sănătatea psihică și funcționarea normală a creierului, este necesar să incluzi în alimentație produse de origine animală.

Vitamina B12 se regăsește numai în produsele de origine animală, motiv pentru care dietele vegane pot pune în pericol organismul.

Carența de B12 poate provoca afectări ireversibile ale sistemului nervos

Mihaela Bilic, renumit nutriționist și expert în boli metabolice, explică în detaliu care este rolul vitaminei B12 și cum dietele vegane împiedică asigurarea unui nivel optim pentru organism.

Atenție la dietele vegane, vitamina B12 există doar în produsele animale!

Sub numele de vitamina B12 găsim cobalaminele, o clasă de substanțe care au în centru molecula de cobalt. Care este rolul lor în organism? Formarea și funcționarea celulelor nervoase și a globulelor roșii din sânge. Cu alte cuvinte de B12 depinde inteligența și rezistența la boli.

Interesant este că niciun animal evoluat nu posedă materialul genetic care să permită sinteza de vit. B12, ea este produsă doar de microorganisme precum bacteriile și drojdiile. Toate alimentele de origine animală (carne, ficat, ouă, fructe de mare, pește, lactate) sunt un fel de depozite naturale de vit B12, care este produsă intern, de flora intestinală a animalului. Este suficient să mâncăm din când în când astfel de produse ca să acoperim nevoile zilnice de aprox 3 micrograme de B12.

Ce se întâmplă când devenim vegani?

Carența de B12 duce la anemie și tulburări neurologice, soldate în final cu afectarea ireversibilă a sistemului nervos. Organismul are o rezervă de 2-5 mg B12 depozitată în ficat, rezervă care teoretic acoperă nevoile pentru un an de zile.

O dietă vegană strictă, care este ținută pe o perioadă lungă de timp, riscă să pună în pericol organul nostru cel mai fragil-creierul! Și odată răul făcut, nimic nu-l mai poate repara. De dragul lui, măcar din când în când, autorizați-vă consumul de produse de origine animală”, scrie Mihaela Bilic, pe Instagram.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel