sâmbătă, martie 25, 2023

Alimentele pe care trebuie să le eviți dacă vrei să-ți protejezi rinichii sau dacă ai probleme renale.

Află și: Cum prevenim pietrele și nisipul la rinichi? Curățarea sistemului renal, pentru a evita cumplitele crize, extrem de dureroase

Iată de ce alimente trebuie să te ții departe pentru a îți proteja rinichii

Carnea

Proteinele animale cresc concentrația calciului în urină, iar acesta reprezintă un risc crescut de formare a pietrelor (calculilor renali). Puteți înlocui carnea de vită, porc sau curcan, cu pui, peşte, sau alte alimente proteice cum sunt ciupercile, ouăle, fructele de mare.

Te-ar mai interesa: Vindecări miraculoase de boli grele făcute de Arse...

Alimentele care conțin acid oxalic

Fasolea, sfecla roșie (doar pulpa legumei este de evitat, sucul este permis), nucile, spanacul, tulpinile de țelină și ciocolata.

Sarea și alimentele procesate industrial, care conțin multă sare (inclusiv dulciurile!)

Feriți-vă de şunca presată, parizer, mezelurile și conservele în general, produse în saramură. Optați pentru preparate culinare făcute în casă, înlocuind sarea, măcar parțial, cu diverse condimente (măghiran, busuioc, cimbru etc).

Alimentele bogate în potasiu

Potasiul se depune pe suprafața rinichilor, iar în timp formează calculi. Conțin foarte mult potasiu stafidele, bananele, roșiile, cartofii, spanacul, sparanghelul, dovleacul, portocalele, nectarinele sau prunele.

Te-ar mai interesa: De ce se pune pâine și sare pe pragul casei, mâine...

Lactatele

Indiferent de nivelul de grăsimi, lactatele conțin calciu, una dintre cauzele principale ale formării de calculi. Desigur, dozajul e cuvântul cheie: o cană cu lapte sau un iaurt mic pe zi asigură necesarul de calciu, fără riscuri de depuneri.

Apele minerale gazoase bogate în sodiu

Berea în exces. În cantitate mică, este diuretică, dar dincolo de două, trei pahare odată, berea oboseşte rinichii.

Te-ar mai interesa: Ghid complet de valori ale glicemiei în funcție de...

Atenție la medicamente, mai ales la antiinflamatoare! Pot avea efecte secundare nedorite în bolile renale.

Vitamina C de sinteză

Suplimentele pe bază de vitamina C reprezintă un risc pentru cei cu litiază renală, deoarece o parte din acidul ascorbic se transformă în acid oxalic, materia primă a calculilor renali.

Cercetătorii au descoperit însă că asemenea probleme nu sunt provocate niciodată de alimentele naturale care conțin această vitamină.

Te-ar mai interesa: Dulciurile ne schimbă creierul. Oamenii de ştiinţă...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private