Sari la conținut

LISTĂ: Ce a făcut Vlad Voiculescu pentru România, în timpul mandatului? „ Proiectele la care am lucrat în această perioadă nu sunt puţine”

Vlad Voiculescu
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
DNA: Vlad Voiculescu, pus sub urmărire penală în mod oficial

Vlad Voiculescu a oferit primele declarații, la două zile după încheierea mandatului. Acesta detaliază ce a făcut pentru români în timpul funcției și, de asemenea, numește proiectele pe care le-a lucrat în această perioadă.

Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, susține într-o conferință de presă că a inițiat o mulțime de proiecte în timpul mandatului. De asemenea, Vlad Voiculescu susține că un raport detaliat despre activitatea sa și a echipei va fi publicat înainte de ziua de luni.

Ce a realizat Vlad Voiculescu în timpul mandatului, pentru români?

Proiectele la care am lucrat în această perioadă nu sunt puţine pentru mai puţin de patru, echipa formată din în majoritate covărşitoare din profesionişti neafiliaţi politic, a lucrat la câteva proiecte cărora le-aş da citire şi un raport detaliat va fi publicat înainte de ziua de luni: alocarea financiară pentru componenta de sănătate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a crescut de la 1,8 miliarde la 3,4 miliarde de euro.

Acesta este efectul unui efort comun al colegilor din Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Vorbim despre reforme consistente ale finanţării în sănătate, vorbim despre plata pe rezultat a furnizorilor de servicii medicale, vorbim despre reforma managementului sanitar şi a resurselor umane în sănătate, e un amplu proiect de digitalizare şi eHealth, cel mai mare din istoria României de până astăzi, vorbim despre investiţii pentru cabinetele medicilor de familie, pentru ambulatoriile de specialitate, pentru centre comunitare integrate şi caravane medicale, vorbim de 2,6 miliarde de euro investiţii în spitale publice.

Am adus la conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate un om integru, cu doctorat în Marea Britanie, un om cu experienţă internaţională de lucru care, printre altele, printre multe altele, a scos la concurs toate posturile de director general ale caselor judeţene de asigurări de sănătate. Peste nouă miliarde de euro sunt gestionate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Am semnat un protocol cu Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, care va începe să evalueze spitalele din ţară cu privire la riscul seismic, riscul la incendii, eficienţa energetică, toate astea în vederea investiţiilor ce se vor face din PNRR.

Am pus la dispoziţia spitalelor 50 de milioane de euro, bani europeni, împreună cu Cristian Ghinea, ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, pentru ca managerii de spitale să vină cu proiecte care să remedieze deficienţele şi să pună siguranţa pacienţilor pe primul loc.

Am demarat înfiinţarea unei agenţii pentru dezvoltarea infrastructurii în sănătate, astfel încât să avem o structură care chiar să poată să construiască spitale. Nu putem cu actuala structură din Ministerul Sănătăţii să construim spitale. Este, dincolo de comunicare, dincolo de poveştile unui partid sau ale altuia despre spitale regionale, ce trebuie să construieşti este o echipă, o organizaţie care să poată să implementeze proiecte.

Am demarat, de asemenea, proiecte pentru centre de arşi, avem de asemenea proiecte pentru centre de arşi din Banca Mondială care au fost duse mai departe, la Timişoara, Târgu Mureş, Bucureşti, la Grigore Alexandrescu. Am alocat de asemenea bugete pentru dotarea secţiilor clinice de arşi, pentru a rezolva o problemă cu care ne confruntăm de atâţia ani.

Am reglementat şi asigurat resurse pentru testarea în şcoli şi, mai nou, în farmacii.

Am pregătit, şi ieri a fost votată în guvern, o ordonanţă de urgenţă pentru creşterea tarifului pentru vaccinarea în cabinetele medicilor de familie, pentru că mixul de care avem nevoie pentru a creşte viteza vaccinării, de care avem atâta nevoie, mixul acesta trebuie să includă în mod necesar medicii de familie.

Am lansat un proiect pilot de vaccinare la medicii de familie în judeţul Timiş.

Am eliminat plafonul la norma de hrană din spitale, acesta rămânând la latitudinea managerului şi a consiliului de administraţie, asta pentru ca pacienţii să nu mai fie înfometaţi în spitale, asta pentru că o reglementare veche şi proastă făcea din aspectul hranei în spitale încă o ocazie de umilire a multor pacienţi.

Vaccinul antigripal l-am făcut disponibil pentru toată lumea, nu doar pentru copii şi vârstnici. Am reevaluat metodologia de calcul a preţurilor de medicamente, în vederea definirii unei politici sustenabile de preţ.

Am reintrodus lista de medicamente esenţiale. Ordinul a urmat toți pașii, săptămâna aceasta trebuia să fie aprobat. Pacienții vor găsi în farmacii și în spitale medicamentele de care au nevoie. Aceasta este miza și aceasta este măsura discutată cu Organizația Mondială a Sănătății.

Am luat măsuri, de asemenea, pentru ca medicamente care au lipsit din România, precum Euthyrox, Siofor să fie din nou disponibile şi am făcut în aşa fel încât aceste medicamente sunt deja disponibile.

Am demarat proiecte pentru transparentizarea stocurilor de medicamente deficitare, am reevaluat situaţia stocurilor de la Unifarm şi am identificat stocurile de medicamente pe termen scurt… cu termen scurt de valabilitate al autorizaţiei de nevoi speciale şi am nceput distribuţia acestora în spitale, medicamente precum heparine standardizate, medicamente oncologice – cei din sistem știu bine cât de mare nevoie de aceste medicamente.

Am suplimentat, de asemenea, paturile la ATI până la 1.687. Acestea erau acum două zile raportate de la nivelul spitalelor. Da, în această perioadă, am oprit în Guvern, alături de câțiva colegi, și banii către presă, în plină criză sanitară, cu un buget al sănătății care ajunge nu până la sfârșitul anului, în condițiile în care avem cheltuieli fulminante legate de vaccinare, de testare și nu numai, nu cred că era oportun să prelungim ceva ce s-a întâmplat anul trecut și asupra căruia nu vreau să mai comentez”, detaliază Vlad Voiculescu, potrivit Rador.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel