Din cuprinsul articolului
Medicii spun că există multe fructe pe care le puteți consuma dacă aveți diabet şi pot fi incluse în dieta zilnică, fără teama că vor creşte nivelul glicemiei din sânge.
Aceste alimente pot fi o sursă excelentă de carbohidrați, fibre, vitamine și minerale. Ca întotdeauna, este important să luați în considerare porțiile și planificarea meselor atunci când consumați fructe dacă aveți diabet.
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) susţine că fibrele pot ajuta la controlul nivelului glicemiei prin încetinirea absorbției carbohidraților după masă, încetinind timpul necesar pentru golirea stomacului.
Alimentele cu IG scăzut, inclusiv cireșele, portocalele, legumele verzi și fasolea, au un efect de încetinire a nivelului de zahăr din sânge.
Este important de reținut că, deși numărarea carbohidraților este strategia principală pentru gestionarea nivelului de zahăr din sânge, indicele glicemic poate fi un instrument util atunci când este utilizat în combinație cu aceasta.
LISTA fructelor permise la diabetici
- Mere
- Avocado
- Banane
- Fructe de pădure
- Pepene galben
- Grapefruit
- Struguri
- Kiwi
- Mango
- Piersici
- Pere
- Ananas
- Prune
- Pepene verde

Valorile medii ale glicemiei
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulţi este cuprinsă între 70 şi 100 mg/dl, a jeun (dimineaţa, pe nemâncate) şi între 101 şi 140 mg/dl la 2 ore după masă (postprandial).
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a trăi o viață sănătoasă dacă aveți diabet este să vă controlați glicemia (zahărul din sânge).

Simptomele diabetului de tip 2 pot fi ușoare și se dezvoltă mai lent, în special la începutul evoluției bolii. Este posibil să treacă ani de zile fără să realizați că aveți această afecțiune.