Sari la conținut

Lista medicamentelor pentru tuse şi răceală care nu trebuie folosite acasă. Dr. Mihai Craiu: „Pot fi dăunătoare!”

Care sunt cele mai bune remedii de răceală în perioada rece
Sursă foto: Getty Images
Răceala este o infecție virală comună a tractului respirator superior

Cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu a lansat un semnal de alarmă legat de medicamentele pentru tuse, care folosite incorect, mai ales acasă, pot genera efecte dăunătoare. Acesta face şi o serie de recomandări pentru părinţi în sezonul gripelor.

Medicul atrage atenţia părinților să fie foarte atenți ce fel de medicamente folosesc pentru tuse, mai ales că unele dintre ele pot genera reacţii alergice destul de grave. Dr. Craiu face apel la răbdare pentru a gestiona corect aceste afecțiuni de sezon.

„A venit, a venit toamna, acoperă-mi inima cu ceva… sau mai bine… urechile, să nu mai aud cum tușește fata/băiatul meu, după o lună de mers la grădiniță. Tusea este probabil campionul absolut al declanșării unor emoții negative la părinți în acest sezon. Nu-i așa?

Problema mare pe care o avem cu tusea, în fața unui copil mic, de grădiniță sau școală primară, este că aceasta ne produce exasperare și reacții de panică.

Spre deosebire de febră sau diaree, de traumatisme sau alte incidente acute, care vin și trec repede (de obicei…), tusea vine și „stă” în familie mai mult decât suntem pregătiți emoțional să suportăm…

„Tratarea tusei la copii necesită multă răbdare”

Trebuie spus foarte clar că orice răceală banală a unui preșcolar va produce în medie 10 zile de tuse.

Iar unii copii (cam un sfert din cei răciți) vor tuși chiar și după 20 de zile, fără să fi luat o altă boală. Doar vor tuși mult, fără alte semne de agravare. Deci trebuie să ne înarmăm cu multă … răbdare!

De ce răbdare? Pentru că multe din medicamentele folosite pentru răceală și tuse la adult sunt nerecomandate copiilor sau chiar interzise (unele dintre ele).

Academia Americană de Pediatrie și FDA recomandă producătorilor de medicamente de acest tip (CCM – cough&cold medicines) să noteze în prospect că ele sunt interzise la copilul cu vârsta sub 4 ani, în special acele CCM destinate adulților.

Lista medicamentelor pentru tuse şi răceală care nu trebuie folosite acasă

Care sunt aceste medicamente CCM care nu trebuiesc folosite acasă, fără supraveghere medicală continuă la preșcolari?

1. Antitusive – dextrometorfan, codeină

2. Expectorante – guaiafezină

3. Descongestionante nazale – pseudoefedrină, fenilefrină

4. Antihistaminice – bromfeniramin, clorfeniramin, difenhidramină

De fapt formularea FDA este una foarte fermă de contraindicație pentru codeină sau hidrocodonă la copiii sub 12 ani și de avertizare majoră („warning”) la adolescenții de 12-18 ani cu obezitate, apnee obstructivă de somn sau alte boli în care aceste medicamente ar putea produce deces în timpul somnului. De altfel și Agenția Europeană a Medicamentului are avertizări similare.

Practic – planul în fața copilului mic, preșcolar, cu tuse acută este simplu… Deși pare atât de enervantă, tusea trebuie tratată cu calm. Sunt indicate doar cu lichide multe (ceai cald cu miere, supă clară de pui, compot… de exemplu), desfundat bine nasul (spray cu apă de mare sau lavaj) și … RĂBDARE.

Doctoriile, mai ales cele de adulți, sau cele de copii date în doze repetate, sunt cu certitudine inutile și uneori dăunătoare”, a spus medicul pediatru Mihai Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: