Sari la conținut

LIVE VIDEO. Start la ultramaratonul Chişinău-Bucureşti! Peste 200 de participanţi vor parcurge 500 de km la „Rubicon 2024”

sursa foto: capital.ro

În capitala Republicii Moldova s-a dat startul primului Ultramaraton Internațional „Rubicon 2024”, care va uni Chișinăul cu Bucureștiul. În premieră, ambele state românești organizează o cursă în regim transfrontalier.

De la Arcul de Triumf din Chișinău, circa 200 de alergători din Republica Moldova și România au început să parcurgă distanța de 470 km. Ultramaratonul de tip ștafetă va dura până pe 24 martie, când atleții vor ajunge la Arcul de Triumf din București, punctul de finiș.

Evenimentul este organizat de Agenția Națională pentru Sport și Ministerul Educației și Cercetării din Chișinău și poate fi urmărit online 

Românii sunt îndemnați să se alăture în această călătorie istorică

Alergătorii parcurg cinci regiuni din Republica Moldova – Ialoveni, Cimișlia, Taraclia, Găgăuzia și Cahul. Vor intra în România prin punctul de frontieră Oancea, din județul Galați, apoi vor traversa cinci județe din România – Galați, Brăila, Buzău, Ialomița, Ilfov și Bucureștiul. Fiecare etapă va avea între 7 și 15 km. Acestea se vor desfășura atât ziua, cât și noaptea. Se estimează că întreg traseul va fi parcurs aproximativ în 52 de ore. Un autocar pus la dispoziție de organizatori va însoți  atleții pe întreaga durată a evenimentului (Chișinău-București-Chișinău), se precizează într-un comunicat.

Elisabeta Lipă, președinta Agenției Naționale pentru Sport, declară că autoritățile noastre au răspuns cu mare bucurie propunerii Ministerului Educației și Cercetării din Republica Moldova, prin intermediul ministrului Dan Perciun. Oficialul îndeamnă lumea să se alăture în această călătorie, pentru a scrie împreună istorie.

sursa foto: stiri.md

Elisabeta Lipă: „Ultramaratonul transmite un mesaj puternic de deschidere și solidaritate”

„Rubicon 2024 încurajează un stil de viață activ și sănătos, dar este și oportunitate de a descoperi peisajele unice și bogăția culturală a regiunilor traversate. Participanții devin ambasadorii prieteniei între România și Republica Moldova și, prin exemplul lor, transmit un mesaj puternic de deschidere și solidaritate”, spune Elisabeta Lipă.

Pe 24 martie, la Complexul Sportiv Național “Arcul de Triumf” din București, în jurul orei 13:00, va avea loc un eveniment special, dedicat Ultramaratonului Internațional „Rubicon 2024care va include o conferință de presă, la care vor participa ambasadorul Republicii Moldova în România, Excelența Sa Victor Chirilă, secretarul de stat din cadrul Ministerului Educației și Cercetării din Republica Moldova, Sergiu Gurin, participant la ultramaraton, vicepreședintele Agenției Naționale pentru Sport, Thomas Răzvan Moldovan, alături de reprezentanți ai lumii sportului românesc, între care dubla campioană europeană la săritura în înălțime, Monica Iagăr.

Ca recunoaștere a eforturilor depuse, alergătorii au posibilitatea de a câștiga zeci de medalii speciale, reprezentând stemele regiunilor pe care le vor parcurge în alergare. Pentru a obține o medalie a județului, cei implicați în cursă vor trebui să parcurgă cel puțin o etapă în acel județ.

Ultramaratoniștii nu sunt restricționați la un număr minim sau maxim de etape, ei fiind singurii care decid și își stabilesc strategia și tactica de cursă. Câștigătorul RUBICON 2024 va primi, pe lângă cupă, un scut special, unde va putea plasa toate insignele etapelor cucerite de el, informează Agenția Națională pentru Sport.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel