Sari la conținut

Maratonul resuscitării 2024: Lecții de primul ajutor în cazul unui stop cardiac

Defibrilator
Sursă foto: captură video Facebook / Departamentul pentru Situații de Urgență
Defibrilatoare pentru oamenii cu probleme cardiace

 „Maratonul Resuscitării”, ediția a III-a, are loc în Capitală. Evenimentul urmărește educarea cetățenilor privind importanța acordării primului ajutor în caz de stop cardiorespirator.

Acordarea primului ajutor în cazul unui stop cardiac poate salva vieți. Pașii pe care ar trebui să îi urmezi în această situație au fost explicate de zeci de cadre medicale, voluntari SMURD și studenți la medicină.

Din nefericire, potrivit statisticilor, 4 din 5 stopuri cardiorespiratorii se întâmplă acasă. Iată de ce e important ca oamenii să știe cum să acorde primul ajutor.

În cadrul evenimentului, zeci de cadre medicale, voluntari SMURD și studenți la medicină s-au strâns într-un centru comercial din Capitală ca să-i învețe pe toți cei care au vrut cum să salveze un om în cazul unui stop cardiac.

durere de piept
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Maratonul va cuprinde peste 20 de stații practice cu câte doi instructori fiecare. Aceștia vor oferi cursuri succesive, a câte 30 de minute.

Statisticile arată că opt din zece români nu știu să acorde primul ajutor. Este Saptămâna Protecției Civile și în toată țara sunt organizate diferite activități, potrivit tvrinfo.ro.

Părinții au aflat ce trebuie să facă atunci când un bebeluș se îneacă cu mâncare.

Dacă manevrele sunt executate corect și în timp util, șansele să salvam viața unui sugar sunt foarte mari.

Iată pașii pe care ar trebui să îi urmezi în această situație

Sună imediat la numărul de urgență sau cere cuiva să facă acest lucru pentru tine. Este important să obții ajutor medical cât mai repede posibil.

Verifică respirația și pulsul persoanei afectate. Dacă nu prezintă semne de respirație sau puls, începe imediat resuscitarea cardio-pulmonară (RCP).

Plasează persoana pe spate pe o suprafață dură și uniformă (de exemplu, pe podea). Apoi începe compresiile toracice.

Poziționează-ți mâinile pe mijlocul pieptului persoanei și apasă ferm și rapid, cu o rată de aproximativ 100-120 de compresii pe minut. Comprimați până când ajunge ajutorul medical sau până când persoana își recapătă respirația sau pulsul.

Dacă ai acces la un defibrilator automat extern (DAE), folosește-l conform instrucțiunilor. DAE-ul poate ajuta la restabilirea ritmului cardiac normal în cazul unui stop cardiac.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel