Home » Medicamente & prospecte » Loperamid 2mg, 1 blister x 10compr LARO...

Loperamid 2mg, 1 blister x 10compr LARO

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect, deoarece el contine informatii importante pentru dumneavoastra.

Acest medicament este disponibil fara prescriptie medicala. Cu toate acestea, este necesar sa utilizati Loperamid Laropharm cu atentie, pentru a obtine cele mai bune rezultate.

– Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

–  Intrebati farmacistul daca aveti nevoie de mai multe informatii sau sfaturi.

–  Trebuie sa va prezentati la medic daca simptomele dumneavoastra se inrautatesc sau nu se imbunatatesc dupa 2 zile.

–  Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

In  acest  prospect  gasiti:

1.              Ce este Loperamid Laropharm si pentru ce se utilizeaza

2.              Inainte utilizati Loperamid Laropharm

3.              Cum sa utilizati Loperamid Laropharm

4.              Reactii adverse posibile

5.              Cum se pastreaza Loperamid Laropharm

6.              Informatii suplimentare

 

1.              CE ESTE LOPERAMID LAROPHARM SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

Loperamid Laropharm contine clorhidratul de loperamida, care apartine unui grup de medicamente denumite inhibitori ai peristaltismului, antipropulsive. Loperamid Laropharm se utilizeaza pentru tratamentul unui episod brusc (acut) de diaree.

In caz de diaree, Loperamid Laropharm face scaunele mai consistente si mai putin frecvente.

 

2.              INAINTE SA UTILIZATI LOPERAMID LAROPHARM Nu utilizati Loperamid Laropharm

–  daca sunteti alergic (hipersensibil) la clorhidrat de loperamida sau la oricare dintre celelalte componente ale Loperamid Laropharm.

–  daca aveti sange in scaun sau daca aveti febra;

–  daca aveti o inflamatie a abdomenului inferior (de exemplu colita ulceroasa sau colita pseudomembranoasa ca rezultat al utilizarii antibioticelor);

–  daca medicul v-a spus ca incetinirea activitatii intestinului trebuie evitata, de exemplu, daca sunteti constipat sau abdomenul dumneavoastra este balonat.

–  la copii cu varsta sub12 ani (datorita formei farmaceutice si dozei).

 

Daca aveti nelamuriri, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Aveti grija deosebita cand utilizati Loperamid Laropharm

–  Desi Loperamid Laropharm opreste diareea, nu va trata cauza acesteia. Ori de cate ori este posibil, cauza diareii trebuie, de asemenea, tratata.

–  Cand aveti diaree, pierdeti multe lichide. De aceea, trebuie sa inlocuiti lichidele pierdute (sa beti mai multe lichide). Farmacistul va fi in masura sa va ofere o pulbere speciala care contine zahar si saruri. Cand este adaugata in apa, aceasta va inlocui sarurile pe care le-ati pierdut in timpul unui episod diareic.

 

In cazul unui atac brusc (acut) de diaree, Loperamid Laropharm va opri de obicei simptomele in decurs de 48 ore. Daca lucrurile nu se petrec asa, intrerupeti tratamentul si adresati-va medicului dumneavoastra.

Daca aveti SIDA si sunteti tratati cu Loperamid Laropharm pentru diaree, daca aveti orice semn de balonare a abdomenului, intrerupeti imediat tratamentul cu Loperamid Laropharm si informati-l pe medicul dumneavoastra.

Informati-l pe medicul dumneavoastra daca aveti probleme cu ficatul; este posibil sa aveti nevoie de

ingrijire medicala atenta cat timp luati Loperamid Laropharm.

Utilizarea altor medicamente

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

In special, informati-l pe medicul dumneavoastra daca utilizati medicamente care incetinesc activitatea stomacului si intestinelor (de exemplu anticolinergice), pentru ca acestea pot determina un efect prea puternic al medicamentului.

 

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Daca sunteti gravida sau credeti ca sunteti gravida, trebuie sa-l informati pe medicul dumneavoastra, care va decide daca puteti sa utilizati Loperamid Laropharm.

Se  recomanda  sa  nu  utilizati  Loperamid  Laropharm  daca  alaptati,  deoarece  cantitati  mici  din

Loperamid Laropharm se excreta in laptele dumneavoastra.

 

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Oboseala, ametelile sau somnolenta pot insoti diareea. De aceea, se recomanda sa fiti precaut cand conduceti vehicule si folositi utilaje.

 

Informatii importante privind unele componente ale Loperamid Laropharm Loperamid Laropharm contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament. Loperamid Laropharm contine si p-hidroxibenzoat de metil (E 218), p-hidroxibenzoat de propil (E 216). Poate provoca reactii alergice (chiar intarziate).

 

3.              CUM SA UTILIZATI LOPERAMID LAROPHARM

 

Utilizati intotdeauna Loperamid Laropharm asa cum este recomandat in acest prospect. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

 

Doze si mod de administrare

 

Doza de Loperamid Laropharm pe care trebuie sa o utilizati depinde de varsta dumneavoastra.

 

Puteti utiliza Loperamid Laropharm oricand in cursul zilei.

Capsulele trebuie inghitite cu o cantitate de lichid.

 

Adulti

Pentru episodul brusc (acut), administrati 2 capsule Loperamid Laropharm o data, apoi o capsula

Loperamid Laropharm, dupa fiecare scaun eliminat. Daca aveti un scaun solid sau tare sau daca trec

24 de ore fara a avea scaun, intrerupeti tratamentul.

 

Dar: Nu administrati mai mult de 8 capsule Loperamid Laropharm in decurs de 24 de ore!

 

Adolescenti cu varsta peste 12 ani

Pentru episodul brusc (acut) de diaree, administrati o capsula Loperamid Laropharm, apoi continuati cu o capsula Loperamid Laropharm pentru fiecare scaun eliminat. Daca copilul are un scaun solid sau tare sau daca trec 24 de ore fara a avea scaun, intrerupeti tratamentul.

 

Dar: nu dati niciodata mai mult decat doza recomandata pe zi si pe kilogram de greutate corporala a copilului dumneavoastra!

 

Greutatea copilului in kilograme (kg)   Numarul maxim de capsule de Loperamid

Laropharm pe zi

De la 54 kg       Niciodata mai mult de 6 capsule Loperamid Laropharm

 

Daca aveti nelamuriri, cereti explicatii medicului dumneavoastra sau farmacistului

 

Daca scaunele devin normale sau daca nu a fost eliminat un scaun timp de 12 ore opriti administrarea de Loperamid Laropharm. Daca aveti nelamuriri, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Loperamid Laropharm

In cazul in care utilizati o doza mai mare decat cea recomandata pot sa apara: simptome neurologice (stupor, tulburari de coordonare, somnolenta, mioza, hipertonie musculara si deprimare respiratorie), retentie de urina si ileus. Copiii pot fi mult mai susceptibili decat adultii la efectele asupra sistemului nervos.

 

Daca uitati sa utilizati Loperamid Laropharm

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

 

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

4.              REACTII ADVERSE POSIBILE

 

Ca toate medicamentele, Loperamid Laropharm poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Loperamid Laropharm este de obicei bine tolerata si este putin probabil sa apara reactii adverse, daca este administrata conform recomandarilor medicului.

Pot sa apara: constipatie si balonare, precum si dificultate de a urina.

In timpul utilizarii Loperamid Laropharm au fost raportate cazuri izolate de reactii alergice si, in unele cazuri, reactii severe de hipersensibilizare, incluzand soc anafilactic, reactii anafilactoide, edem angioneurotic si eruptii buloase, incluzand sindrom Stevens-Johnson, eritem polimorf si necroliza epidermica toxica, eruptietrecatoare pe piele, urticarie si mancarimi.

Daca aveti aceste manifestari, opriti tratamentul cu Loperamid Laropharm si, daca aceste reactii sunt severe, adresati-va medicului dumneavoastra.

 

Urmatoarele simptome pot sa apara uneori, dar acestea pot fi datorate chiar episodului diareic: disconfort sau durere abdominala, greata si varsaturi, oboseala, ameteli si somnolenta, uscaciunea gurii si flatulenta.

 

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

5.              CUM SE PASTREAZA

 

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

A se pastra la temperaturi sub 25oC, in ambalajul original.

Nu utilizati Loperamid Laropharm dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

 

6.              INFORMATII SUPLIMENTARE Ce contine Loperamid Laropharm

–  Substanta activa este clorhidratul de loperamida. O capsula contine clorhidrat de loperamida 2 mg.

–  Celelalte componente sunt: continutul capsulei-amidon de porumb, lactoza monohidrat, talc, stearat de magneziu; capsula – dioxid de titan (E 171), albastru stralucitor FCF (E 133), carmoisina (E 122), gelatina.

 

Cum arata Loperamid Laropharm si continutul ambalajului

Loperamid Laropharm se prezinta sub forma de capsule cu capac albastru si corp roz, continand o pulbere de culoare alba sau aproape alba.

Este ambalat in cutie cu un blister a 10 capsule.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si producatorul

SC Laropharm S.R.L.,

Soseaua Alexandriei nr.145 A, Bragadiru, judetul Ilfov,

Romania

Acest prospect a fost aprobat in Martie 2009