joi, iunie 24, 2021

Prima tranșă de doze de vaccin antigripal produsă la Institutul Cantacuzino va pleca în țară în jurul datei de 16 decembrie, iar cea de-a doua tranșă în jur de 6 ianuarie, a declarat ministrul Sănătății,

Eugen Nicolăescu.

Până la această oră, la Institutul Cantacuzino s-a fabricat deja jumătate din cantitatea de doze de vaccin antigripal programată pentru 2013, respectiv 200 de mii de fiole.

Ministrul Sănătății a afirmat, totodată, că până la finele acestui an în cadrul Guvernului urmează să fie prezentată o strategie nouă a Institutului Cantacuzino.

“Am avut cu domnul prim-ministru o discuție în timp ce se făcea această vizită și am convenit în felul următor. Că, până la sfârșitul anului, prezentăm o strategie nouă a Institutului Cantacuzino prin care să aducem la București și produsele

care nu se mai fabrică la filiala din Iași. Vorbim de o serie de produse care sunt absolut necesare și importante. Împreună cu domnul prim-ministru am convenit, credem noi, că o să avem sprijinul Guvernului în continuare să dezvoltăm investițiile și să facem din această instituție ceea ce ea ar trebui să fie, o instituție strategică în acest domeniu”, a declarat Eugen Nicolăescu la finalul vizitei efectuate de premierul Victor Ponta la linia de producție a vaccinului contra gripei.

Întrebat când se va relua producția și la alte tipuri de vaccinuri, gen Polidin, Cantastim, Nicolăescu

a precizat că respectivele produse “au nevoie de punere în funcțiune a licențelor”.

“ANM ne-a spus că durează între un an și jumătate și doi ani reluarea fabricației. Noi încercăm cu forțe mai mari și mai puternice să reducem această perioadă cum am făcut și cu vaccinul antigripal. Dacă ar fi fost să respectăm ce ne-a spus ANM-ul ar fi fost la anul să facem. Vedeți că de anul acesta îl livrăm. Nu cât am vrut noi, dar am forțat zi și noapte, s-a lucrat aici, ceea ce înseamnă că se poate”, a declarat ministrul Sănătății.

Nicolăescu a precizat că pentru anul viitor

vor fi alocate în primul rând “cinci milioane de euro pentru finalizarea liniei de vaccin gripal cu acreditare GMP și, mai departe, să dezvoltăm BCG-ul”.

La rândul său, directorul general al Institutului Cantacuzino, Grațiela Drăghici, a declarat că speră ca producția pentru vaccinul BCG să fie reluată la finele anului 2014 sau cel târziu, la începutul anului 2015.

“Sperăm ca din 2014, tot cu sprijinul Guvernului, care știm bine că prin HG 320 a dat șansa Institutului Cantacuzino de a relua producția de vaccin antigripal, pentru că vaccinul BCG este un produs strategic,

noi contăm pe sprijinul Guvernului și al premierului să reușim ca, de la sfârșitul anului viitor, începutul lui 2015, cel mai târziu, să reluăm producția de vaccin BCG”, a declarat directorul general al Institutului Cantacuzino.

La solicitarea premierului, Grațiela Drăghici a explicat ce înseamnă vaccin BCG.

“Este vaccinul antituberculoză cu care vaccinăm nou-născuții la naștere. Este vaccinul care protejează împotriva tuberculozei primare, (…) chiar dacă mai târziu există riscul de a se face tuberculoză secundară, totuși, acest vaccin protejează nou-născuții de tuberculoza primară”, a declarat directorul general al Institutului Cantacuzino.

 

Ultimele stiri

Parteneri