Sari la conținut

Lovitură de la Consiliul European: Ce decizie intenționează să ia cu privire la certificatul digital de sănătate

certificat digital
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Dezvoltarea rețelei globale de certificare digitală în domeniul sănătății

Consiliul European își ia măsuri de precauție. Recent, CE a adoptat o recomandare pentru toate statele din Uniunea Europeană. Începând cu 2024, se va implementa rețeaua globală de certificare a sănătății digitale a OMS. Acesta va fi necesară pentru alte boli în afara Covid sau pentru alte utilizări în contextul sănătății. 

Ca măsură temporară pentru a facilita călătoriile internaționale, recomandarea Consiliului de a se alătura rețelei globale de autentificare în sănătate digitală stabilită de OMS a fost înaintată de Consiliul European, citează Ziarul Romanesc.

Astfel, Consiliul European a făcut un prim pas concret către autentificarea globală a sănătății digitale, adoptând recomandări pentru tranziția fără probleme a sistemului de autentificare COVID-19 la noua rețea globală.

Consiliul Uniunii Europene dorește o tranziție fără probleme de la Sistemul de autentificare COVID-19 la Rețeaua globală de autentificare digitală în domeniul sănătății a Organizației Mondiale a Sănătății.

Într-un comunicat al instituției, recomandarea încurajează statele membre să se alăture, să urmărească și să participe la dezvoltarea ulterioară a rețelei globale de certificare digitală în domeniul sănătății a OMS.

Termenul de valabilitate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Până când statele membre vor fi conectate la aceasta, și în perioada de până la sfârșitul anului, acestea sunt încurajate să rămână conectate la EU Gateway (infrastructura digitală existentă a UE pentru verificarea certificatelor).

Tehnologie dezvoltată în certificatele digitale Covid din UE

”Rețeaua globală de certificare digitală a sănătății a OMS va integra tehnologia dezvoltată în certificatele digitale Covid din UE. Statele membre sunt încurajate să se conecteze la rețeaua globală de certificare digitală a sănătății care este înființată de OMS. Cu toate acestea, este la latitudinea statelor membre să decidă dacă și când se conectează la acesta”, a transmis Consiliul European.

Potrivit agenției, odată conectate la rețea, statele membre vor putea emite și primi certificate COVID-19 care respectă cerințele rețelei, mai ales dacă a fost declarată o urgență de sănătate publică de interes internațional. Vi se va cere să acceptați și să fie rugat să participe la dezvoltarea ulterioară. Explorați potențiala utilizare a Rețelei globale de autentificare a sănătății digitale a OMS, inclusiv extensii la alte boli dincolo de Covid-19 și alte utilizări legate de sănătate.

Mai mult,  Consiliul European a cerut statelor membre să rămână conectate la EU Gateway și să continue să emită certificate identice cu certificatul digital UE Covid chiar și după 30 iunie 2023.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.