Sari la conținut

Lovitură dură pentru piața medicamentelor: În jur de 150 de tratamente vitale au dispărut

Un nou proiect de lege cu privire la farmacii! Ce prevede?
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Inițiatorii consideră că aceste modificări nu vor afecta bugetul de stat, ci vor oferi o reglementare mai flexibilă, adaptată la situația specifică.

O nouă lovitură pe piața medicamentelor, după ce, doar în ultimile două luni, apoape 150 de tratamente au dispărut. Și situația pare că se agravează de la o zi la alta.

Stocurile lipsă sunt atât pentru bolnavii post-transplant, însă şi pentru cei cardiaci sau oncologici.

Lovitură dură pentru piața medicamentelor: În jur de 150 de tratamente vitale au dispărut

Potrivit Antena 3 CNN, productorii autohtoni se tem că şi-ar putea pune lacătul pe uşă dacă taxa clawback va creşte la solicitarea Comisiei Europene.

Și din păcate, în tot acest timp, bolnavii străbat ţara în speranţa că îşi vor găsi medicamentele vitale.

Potrivit Agenţiei Naţionale a Medicamentului, în ultimele două luni au dispărut din ţară aproape 150 de tratamente.

Guvernul a aprobat marți, 31 ianuarie, mai multe ordonanțe care modifică Legea Sănătății extinzându-se lista medicamentelor compensate.

Se schimbă şi concediile și indemnizațiile medicale.

Una din modificările făcute marți la Legea Sănătății prevede ca medicamentele imunologice să fie incluse în lista medicamentelor compensate.

„Reglementarea modalităţii de asigurare a medicamentelor imunologice (agenţi folosiţi pentru producerea imunităţii active, precum unele vaccinuri), altele decât cele incluse în programele de sănătate publică finanţate de Ministerul Sănătăţii sau care se administrează altor segmente populaţionale.

Acestea vor fi incluse în lista medicamentelor compensate de care beneficiază asiguraţii. Contravaloarea acestor medicamente va fi suportată de la bugetul de stat, prin transferuri către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, prin intermediul Ministerului Sănătăţii.

Costul serviciului medical de administrare va fi suportat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii alocat programelor naţionale de sănătate publică”, se arată în comunicatul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: