Lovitură pentru producătorii şi distribuitorii de medicamente! Se modifică taxa clawback

Guvernul a introdus pe ordinea de zi a ședinței de miercuri un proiect de lege de modificare a OUG 77/2011 privind taxa clawback (taxa trimestrială plătită de producătorii de medicamente) astfel încât producătorii români să plătească aceeași taxă clawback plătită de producătorii de medicamente străini.

Adoptarea de către Guvern a proiectului nu înseamnă intrarea în vigoare a legii, ci trimiterea acestuia către Parlament pentru dezbatere și vot.

„Prin proiectul de lege se propune modificarea și completarea Ordonanței de Urgență nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuții pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății, aprobată prin Legea nr. 184/2015, cu modificările și completările ulterioare, în sensul eliminării categoriei III de medicamente (medicamentele produse pe o linie de fabricaţie din România) pentru care se datorează o contribuție de 15%.

Astfel, începând cu trimestrul III al anului 2023 se propune reglementarea unei contribuţii trimestriale diferenţiată pentru medicamente de tip I și II, prin aplicarea unor procente fixe de 25% (medicamente de tip I), respectiv 15% (medicamente de tip II).

Demers pentru evitarea procedurii de infringement

Prin această măsură, nivelul contribuției va fi același în funcție de tipul de produs farmaceutic, indiferent daca sunt produse pe o linie de fabricaţie din România sau produse în Uniunea Europeană”, se arată în expunerea de motive.

Guvernul mai susține că este nevoie de modificarea legii pentru a „preîntâmpina” declanșarea unei acțiuni în constatarea neîndeplinirii obligațiilor de stat membru (procedura de infringement) împotriva România. „Acesta privește impozitarea discriminatorie a medicamentelor originare din alte state membre”, adaugă Executivul.

Începând cu trimestrul al III-lea, taxa clawback de 15% nu va mai fi aplicată exclusiv medicamentelor produse în România, ci și celor produse în Uniunea Europeană, conform unei ordonanțe de urgență redactate la nivel guvernamental, potrivit profit.ro.

Gaură în bugetul asigurărilor de sănătate

Măsura este luată la solicitarea Comisiei Europene, iar Guvernul susține că astfel se preîntâmpină retragerea unor medicamente de pe piață.

Astfel, începând cu trimestrul III al anului 2023 se propune reglementarea unei contribuţii trimestriale diferenţiată pentru medicamente de tip I și II, prin aplicarea unor procente fixe de 25% (medicamente de tip I), respectiv 15% (medicamente de tip II).

Ca urmare, actul normativ va elimina astfel categoria III de medicamente (medicamentele produse pe o linie de fabricaţie din România) pentru care se datorează o contribuție de 15%.

Prin această măsură, nivelul contribuției va fi același în funcție de tipul de produs farmaceutic, indiferent dacă sunt produse pe o linie de fabricaţie din România sau produse în Uniunea Europeană.

Potrivit unei simulări cu caracter orientativ efectuată de către Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate, veniturile încasate la bugetul Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) din contribuția trimestrială, față de formula actuală, vor scădea cu aproximativ 46,7 milioane lei/trimestru.

În 2020, Parlamentul a votat o lege care a introdus 3 praguri ale taxei clawback: 15% pentru medicamentele produse pe linii de fabricație din România, 25% pentru medicamentele inovative și 20% pentru cele generice și biosimilare.

Recent Posts

Ce se întâmplă în organism dacă NU mănânci grăsimi: Consecințe negative pentru sănătate

Ce se întâmplă în organism dacă NU mănânci grăsimi! Evitarea completă a grăsimilor poate duce…

54 de minute ago

Și tu asculți muzică în căști? Uite când este afectat auzul

Muzica ascultată în caști poate afecta auzul dacă este ascultată la un volum foarte ridicat…

o oră ago

Doi nutriționiști au făcut cancer, deși adoptau un stil de viață sănătos. Află ce ”otrăvuri” consumau

 Doi nutriționiști au făcut cancer, deși adoptau un stil de viață sănătos. Află ce ”otrăvuri”…

2 ore ago

Trei zodii care vor trăi un MIRACOL în ziua de Paște. Destinul îi va ajuta să-și atingă vise

Trei zodii care vor trăi un MIRACOL în ziua de Paște. Astrologii au făcut previziuni…

2 ore ago

Un medic specialist prezintă cele mai comune cauze ale ale colesterolului mărit

Cele mai comune cauze ale ale colesterolului mărit. Alimentația, stresul sau greutatea excesivă sunt doar…

3 ore ago

Planta minune care te menţine sănătos! Aproape orice boală se poate vindeca

Planta minune care te menţine sănătos! Frunzele acestei plante conțin de două ori mai multă vitamina…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic