marți, iunie 6, 2023

VITAMINA D ajută la reglarea cantității de calciu și fosfat din organism, ambele necesare pentru a menține oasele, dinții și mușchii sănătoși. Deși este foarte important, iar deficiențele pot cauza o serie de probleme, cei care iau suplimente trebuie să evite să ia prea mult din așa-numita „vitamina a soarelui”.

Nu puteți supradoza cu vitamina D prin expunerea la lumina soarelui, deși o puteți face din suplimente. Dacă alegeți să luați suplimente de vitamina D, 10 micrograme pe zi vor fi suficiente pentru majoritatea oamenilor, potrivit NHS. Nu trebuie să luați mai mult de 100 de micrograme de vitamina D pe zi, deoarece ar putea fi dăunătoare.

Te-ar mai interesa: Horoscop 6 iunie. Se anunță o sumă mare și neaștep...

Clinica Cleveland spune că ataxia, o afecțiune neurologică care poate provoca senzația de negăsire a cuvintelor și poticnirea, este un semn că ați luat prea multe suplimente de vitamina D.

Cu toate acestea, deficiența de vitamina D a fost, de asemenea, legată de boli neurologice și tulburări neuropsihologice, tulburări cognitive și boli neurodegenerative.

Organizația spune: „Nu luați doze mai mari decât cele recomandate de vitamina D fără a discuta mai întâi cu medicul dumneavoastră.

Cu toate acestea, medicul dumneavoastră ar putea recomanda doze mai mari de vitamina D dacă vă verifică nivelul din sânge și vă ajustează doza în consecință.”

Te-ar mai interesa: Ce este cancerul rectal și cum se diferențiază de ...

„Toxicitatea vitaminei D este de obicei cauzată de doze mari de suplimente de vitamina D – nu de dietă sau de expunerea la soare. Asta pentru că organismul tău reglează cantitatea de vitamina D produsă de expunerea la soare și nici măcar alimentele fortificate nu conțin cantități mari de vitamina D.”

NHS spune că există și simptome ale unei deficiențe de vitamina D.

Organismul de sănătate spune că acestea pot include dureri musculare și slăbiciune, un mers cântărit, dureri cronice larg răspândite sau dureri osoase în partea inferioară a spatelui, pelvisului și piciorului.

Te-ar mai interesa: Intrarea Coreei de Nord în OMS stârnește indignare...

Corpul creează vitamina D din lumina directă a soarelui pe piele atunci când este în aer liber, așa că iarna poate fi o perioadă în care deficiența de vitamina D este mai frecventă.

În lunile de vară, majoritatea populației va primi suficientă vitamina D prin expunerea la lumina soarelui și printr-o dietă sănătoasă și echilibrată.

Între octombrie și începutul lunii martie, NHS spune că nu producem suficientă vitamina D din lumina soarelui, așa că trebuie să obțineți vitamina D din dieta dumneavoastră.

Te-ar mai interesa: Incredibil dar adevărat! Tatăl acestui copil nu s-...

Aproximativ 20% dintre adulți pot avea un nivel scăzut de vitamina D și există mai mulți factori de risc principali pentru deficiența de vitamina D.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private