Sari la conținut

Lucrul care poate scădea și regla tensiunea arterială întocmai ca pastilele. Poate fi făcut de oricine

Tensiunea arterială crescută este o problemă de sănătate care dă de furcă multor persoane. Aceasta este activitatea echivalentă pastilelor împotriva tensiunii arteriale.

Realizarea de exerciţii fizice poate fi la fel de eficientă ca şi medicamentele pentru a reduce hipertensiunea, potrivit unui studiu publicat de revista britanică British Journal of Sports Medicine şi citat de EFE.

Hipertensiunea sau tensiunea arterială crescută este o afecţiune frecventă în care sângele exercită o presiune exagerată asupra pereţilor arterelor, ceea ce poate duce la complicaţii precum boli cardiace, accidente vasculare cerebrale şi insuficienţă renală.

Cercetătorii au admis că, deşi rezultatele sunt promiţătoare, nu există teste care să compare direct activitatea fizică cu medicamentele pentru scăderea tensiunii şi au insistat asupra faptului că numărul persoanelor participante a fost relativ redus.

Astfel, ei au recomandat persoanelor care suferă de această patologie să nu renunţe la medicaţie, dar să sporească nivelul de activitate fizică, deoarece este clar eficientă, scrie Agerpres.

Potrivit acestui studiu, condus de doctorul Huseyin Naci, de la London School of Economics and Political Science, exerciţiile fizice pot reduce tensiunea arterială (TA) – presiunea exercitată de coloana de sânge asupra peretelui vascular, în timpul contracţiei şi relaxării ritmice a inimii.

Pentru realizarea acestui studiu au fost coroborate datele a 194 de teste clinice care au analizat impactul medicamentelor asupra tensiunii arteriale sistolice şi a 197 de teste care au evaluat impactul exerciţiilor fizice structurate, la care au participat în total 39.742 de persoane.

Activităţile practicate au fost mersul, alergarea, ciclismul, înotul, antrenamentele cu intervale de înaltă intensitate şi exerciţiile de îmbunătăţire a rezistenţei şi a forţei.

Experţii au efectuat trei serii de teste. Într-unul au comparat toate tipurile de exerciţii cu o gamă largă de medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale, în altul au intercalat activitatea fizică cu medicaţia, iar în ultimul au comparat variaţia intensităţii exerciţiilor fizice cu diferite doze de medicamente.

Studiul a relevat că numărul reţetelor de medicamente prescrise pentru a reduce hipertensiunea a crescut considerabil în ultimii ani. Doar în Marea Britanie reţetele prescrise adulţilor au crescut cu 50% între 2006 şi 2016.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel