Sari la conținut

Lucrul într-un birou fără ferestre ar putea agrava diabetul de tip 2, avertizează specialiștii

Munca la birou
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Lucrul intr-un birou fara ferestre poate agrava diabetul

Lucrul într-un birou fără ferestre ar putea agrava diabetul de tip 2. Dacă aveți diabet și vă petreceți orele de lucru la un birou interior unde nu există ferestre, acest mediu de lucru vă poate agrava diabetul, potrivit unui nou studiu prezentat la reuniunea anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) în Hamburg.

Micul studiu, care a inclus 13 pensionari cu afecțiune, a cerut participanților să petreacă aproape cinci zile într-un mediu de birou, așezați lângă o fereastră. De asemenea, participanții au petrecut aceeași perioadă înăuntru fără fereastră. Aveau doar iluminare electrică artificială cu LED și nicio lumină directă a soarelui înăuntru.

Lucrul într-un birou fără ferestre ar putea agrava diabetul de tip 2, avertizează specialiștii

Participanților li s-au dat aceleași mese și au fost ținuți la lumină slabă seara. Singura modificare a fost tipul de lumină la care au fost expuși între orele 8 și 17.

Cercetătorii au descoperit că atunci când oamenii stăteau lângă o fereastră, nivelul zahărului din sânge a rămas la un nivel normal în 59% din timp, au arătat monitoarele de glucoză din sânge de 24 de ore. Cu toate acestea, sub lumină electrică, nivelul zahărului din sânge a fost normal doar în 51% din timp. 

„Oamenii nu ar trebui să rămână blocați în birouri slab iluminate și fără ferestre, sugerează aceste rezultate. Este probabil ca lumina zilei să vă afecteze pozitiv ceasul corporal, ceea ce este important pentru procesele din organism, cum ar fi controlul zahărului din sânge”, a declarat profesorul Joris Hoeks, autor principal al studiului de la Universitatea Maastricht.

„Deși nu am observat o diferență mare în controlul zahărului din sânge legat de lumină, acest lucru este interesant, deoarece este foarte simplu pentru oameni să-și schimbe ușor rutina de zi și să obțină mai multă lumină naturală stând lângă o fereastră”, a adăugat profesorul.

Importanța luminei zilei

 „Lumina zilei joacă un rol esențial în sincronizarea ceasului intern al corpului, despre care se știe că influențează multe funcții ale corpului, inclusiv utilizarea glucozei.

Acest mic studiu sugerează că creșterea timpului petrecut în lumina naturală ar putea fi o activitate care îi ajută pe unii oameni cu diabet zaharat de tip 2 să-și scadă nivelul zahărului din sânge”, a spus dr. Lucy Chambers, șeful departamentului de comunicații de cercetare la Diabetes UK. 

„În timp ce rămân întrebări cu privire la durata și frecvența luminii naturale necesare pentru a ajuta la gestionarea glicemiei, știm că ieșirea afară și a fi activ poate fi benefic pentru toți.

Mersul la plimbare în pauza de prânz, călătoria pe jos sau cu bicicleta și plimbarea prin spații verzi sunt câteva dintre modalitățile de a ne petrece timpul în aer liber și activitatea fizică”, adaugă Dr. Chambers.

Studiul nu a fost încă publicat într-un jurnal sau revizuit de alți oameni de știință.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel