vineri, octombrie 7, 2022

Luni, 15 noiembrie, începe Postul Nașterii Domnului. Semnificații și tradiții care trebuie respectate.

Potrivit calendarului ortodox român, Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului va fi în acest an în perioada 15 noiembrie – 24 decembrie.

Luni, 15 noiembrie, începe Postul Nașterii Domnului, „un post de curățire duhovnicească”

Potrivit crestinortodox,ro, Postul Nașterii Domnului este „un post de pregatire duhovniceasca, de curatire duhovniceasca, ca sa primim in noi, in pestera trupului nostru si in ieslea sufletului nostru, pe Mantuitorul Iisus Hristos, Care vine in lume si Se face om, pentru ca pe oameni sa-i ridice la viata duhovniceasca si dumnezeiasca”.

Te-ar mai interesa: Accident vascular cerebral: băutura care dublează ...

De aceea, in Catavasii se spune: „Hristos Se naste, slaviti-L! Hristos din Ceruri, intampinati-L! Hristos pe pamant, inaltati-va!” Programul acestui post este concentrat in cuvintele citate acum, care provin dintr-o predica a Sfantului Grigorie Teologul. Ele au urmatorul inteles: Hristos, Care coboara din Ceruri, vrea sa coboare in sufletele noastre, sa ne lumineze viata noastra si sa ne ridice pe noi la viata duhovniceasca sau cereasca.

Astfel, postul acesta este un post de pregatire spirituala, ca noi sa devenim un templu, un salas al prezentei Mantuitorului Iisus Hristos prin Duhul Sfant, ca El sa ne arate astfel iubirea lui Dumnezeu Tatal.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă cu noi în timpul unui atac de panic...

De aceea prima mare sarbatoare din Postul Craciunului este Intrarea Maicii Domnului in biserica, la 21 noiembrie. Aceasta inseamna ca Maica Domnului intra in templul din Ierusalim pentru a deveni ea insasi templu sau „biserica sfintita si rai cuvantator”, cum o numesc cantarile noastre liturgice. Asemenea Maicii Domnului, care prin rugaciune, curatie si cautarea sfinteniei se pregateste sa primeasca in ea taina Intruparii lui Dumnezeu, si noi, crestinii, trebuie sa ne pregatim, sa ne curatim, ca sa devenim templu sau biserica, sa devenim locas in care poate sa locuiasca Hristos Domnul.

Te-ar mai interesa: Boala care răpune zeci de mii de oameni poate fi d...


Semnificații și tradiții care trebuie respectate

În cele 40 de zile ale postului de Crăciun, credincioșii NU trebuie să consume, carne, brânză și ouă, în timp ce în zilele de luni, miercuri și vineri se consumă mâncare fără ulei și fără vin.

În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult decât atât, sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv, se dezleagă de untdelemn, pește și vin.

Te-ar mai interesa: Șocant! Dieta cu grapefruit aproape a provocat amp...

În Postul Crăciunului se obişnuieşte că toţi credincioşii să postească de carne, brânză şi ouă, în timp ce lunea, miercurea şi vinerea se consumă mâncare fără ulei şi fără vin. În zilele de marţi şi joi se face dezlegare la untdelemn şi vin.

Din punct de vedere al alimentaţiei, Postul Crăciunului este mai uşor decât Postul Paștelui, Biserica a rânduit ca în fiecare sâmbătă si duminică, cuprinse între 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică) şi 20 decembrie (pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul) să fie dezlegare la peşte.

Te-ar mai interesa: Horoscop 7 octombrie. Nu irosi celulele nervoase p...

  • Dacă vremea în Postul Crăciunului nu este prea aspră, se spune că primăvara va aduce multe ploi.
  • Cu o zi înainte de începerea postului, de Lăsata Secului, femeile adună toate vasele din casă și le spală bine pentru a îndepărta orice urmă de grăsime. Se face acest lucru, pentru a se asigura că nu se înfruptă cu produse interzise în zilele de post ce vor urma.
  • Tot de Lăsata Secului, femeile pun toate oalele din casă cu gura în jos, pentru ca oamenii să fie feriți de boli și de pagube.
  • Oamenii strâng, cu o zi înainte de postul Crăciunului, toate resturile de mâncare și oasele într-o față de masă, iar dimineața primei zile de post le aruncă spre răsărit și rostesc următoarele cuvinte:
  • “Păsările Cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”. Se face acest obicei în speranța că anul viitor păsările nu vor mai strica poamele din ogradă.
  • Se spune că fetele nemăritate, în postul Crăciunului, este bine să bată pernele pentru a-și găsi ursitul mai repede și pentru a-și îmblânzi soarta.
  • În postul Crăciunului este interzisă beția.
  • Pe 29 noiembrie, în ajun de Sfântul Andrei, se spune că se ung ușile și ferestrele cu usturoi împotriva strigoilor. De asemenea, nu se dă cu mătura de teama lupilor.
  • În ziua de Sf. Andrei, de 30 noiembrie, nu se împrumută din casă, nu se pronunță numele lupului, iar fetele fac vrăji de dragoste. În această zi se pune în apă o crenguță de măr, iar dacă înflorește până de Sfântul Vasile, atunci anul viitor va fi unul roditor.
  • Pe 20 decembrie, de Ignat, nu se spală haine până după Bobotează și nu se mai toarce.

Zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2021

21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (duminică)

23 noiembrie: Sf. Cuvios Antonie (marți)

25 noiembrie: Sf. Mc. Ecaterina (joi)

27 noiembrie: Sf. Mc. Iacob Persul (sâmbătă)

28 noiembrie: Sfântul Cuv. Ștefan cel Nou (duminică)

30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei (marți)

4 decembrie: Sf. Mc. Varvara, Sf. Mc. Ioan Damaschin (sâmbătă)

5 decembrie: Sfântul Sava (duminică)

6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae (duminică)

7 decembrie: Sfânta Muceniță Filofteia (marți)

9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sf. Ana; Sf. Proorociță Ana, mama Proorocului Samuel (joi)

11 decembrie: Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou (sâmbătă)

12 decembrie: Sfântul Spiridon (duminică)

13 decembrie: Sfântul Ierarh Dosoftei (luni)

18 decembrie: Sf Cuv. Daniil Sihastrul (sâmbătă)

19 decembrie: Sfântul Mucenic Bonifatie (duminică)

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private