joi, decembrie 1, 2022

Înainte de dezvoltarea vaccinurilor anti-COVID, masca de protecție era cea mai bună metodă prin care puteai evita o posibilă infectare cu virusul. Însoțită de alte măsuri de igienă și distanțare socială, șansele de a fi protejat erau cu atât mai mari. Totuși, după începerea campaniei de vaccinare, cei mai mulți oameni se întreabă dacă masca de protecție este încă necesară după imunizare. Adrian Streinu Cercel explică rolul măștii, în această circumstanță.

Chiar și după vaccinare, anumite măsuri vor rămâne încă în vigoare, iar masca de protecție nu este o excepție. Potrivit experților, într-o anumită măsură, persoanele vaccinate ar putea elimina o cantitate mică de particule virale, în cazul infectării cu SARS-CoV-2. Vaccinul crește imunitatea împotriva virusului, dar acest lucru înseamnă că persoanele imunizate nu dezvoltă simptome specifice. Totuși, pot fi încă susceptibile infectării. Adrian Streinu Cercel, medic și profesor român, explică de ce masca va fi încă obligatorie, chiar și pentru persoanele imunizate.

Te-ar mai interesa: Alertă sanitară! Pericol mortal în coaja unei bana...

„Masca va fi obligatorie categoric până în 2022. Vaccinul ne protejează pe dinăuntru, nu la nivelul mucoaselor. Dacă dăm masca jos, e posibil să luăm virusul și să îl dăm celor care nu sunt imunizați.

Măsurile de precauție de până acum trebuie menținute și chiar întărite, pentru ca imunizarea prin vaccinare și măsurile de protecție să ducă la reducerea foarte rapidă a circulației virusului”, explică Adrian Streinu-Cercel, potrivit Digi24.

Persoanele vaccinate pot transmite virusul?

„Obiectivul principal al studiului de faza 3 pentru vaccinul Pfizer/BioNTech, aprobat condiționat în Uniunea Europeană, nu a presupus măsurarea transmisibilității SARS-CoV-2 după vaccinare, ci demonstrarea eficacității pentru prevenirea bolii Covid-19. Date despre măsura în care o persoană vaccinată mai poate transmite virusul urmează a fi generate, colectate și analizate în perioada următoare. Experiența cu alte vaccinuri arată că în general o persoană vaccinată transmite într-o mai mică măsură agentul patogen, dar această ipoteză trebuie validată și pentru SARS-CoV-2”, declară Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV).

Te-ar mai interesa: Orice viitoare mamă trebuie să știe. Ce se întâmpl...

Astfel, este important de reținut că persoanele vaccinate nu dezvoltă boala, însă pot fi susceptibile la infectare și, în consecință, pot transmite mai departe virusul. De aceea, măsurile de siguranță, precum masca de protecție, sunt încă obligatorii pentru o perioadă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private