Sari la conținut

”Mai am nevoie de mască dacă m-am vaccinat?” Cea mai comună întrebare după imunizare. Ce ne răspunde Adrian Streinu Cercel?

Preşedintele Comisiei de Sănătate a Senatului, Adrian Streinu Cercel
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Preşedintele Comisiei de Sănătate a Senatului, Adrian Streinu Cercel

Înainte de dezvoltarea vaccinurilor anti-COVID, masca de protecție era cea mai bună metodă prin care puteai evita o posibilă infectare cu virusul. Însoțită de alte măsuri de igienă și distanțare socială, șansele de a fi protejat erau cu atât mai mari. Totuși, după începerea campaniei de vaccinare, cei mai mulți oameni se întreabă dacă masca de protecție este încă necesară după imunizare. Adrian Streinu Cercel explică rolul măștii, în această circumstanță.

Chiar și după vaccinare, anumite măsuri vor rămâne încă în vigoare, iar masca de protecție nu este o excepție. Potrivit experților, într-o anumită măsură, persoanele vaccinate ar putea elimina o cantitate mică de particule virale, în cazul infectării cu SARS-CoV-2. Vaccinul crește imunitatea împotriva virusului, dar acest lucru înseamnă că persoanele imunizate nu dezvoltă simptome specifice. Totuși, pot fi încă susceptibile infectării. Adrian Streinu Cercel, medic și profesor român, explică de ce masca va fi încă obligatorie, chiar și pentru persoanele imunizate.

„Masca va fi obligatorie categoric până în 2022. Vaccinul ne protejează pe dinăuntru, nu la nivelul mucoaselor. Dacă dăm masca jos, e posibil să luăm virusul și să îl dăm celor care nu sunt imunizați.

Măsurile de precauție de până acum trebuie menținute și chiar întărite, pentru ca imunizarea prin vaccinare și măsurile de protecție să ducă la reducerea foarte rapidă a circulației virusului”, explică Adrian Streinu-Cercel, potrivit Digi24.

Persoanele vaccinate pot transmite virusul?

„Obiectivul principal al studiului de faza 3 pentru vaccinul Pfizer/BioNTech, aprobat condiționat în Uniunea Europeană, nu a presupus măsurarea transmisibilității SARS-CoV-2 după vaccinare, ci demonstrarea eficacității pentru prevenirea bolii Covid-19. Date despre măsura în care o persoană vaccinată mai poate transmite virusul urmează a fi generate, colectate și analizate în perioada următoare. Experiența cu alte vaccinuri arată că în general o persoană vaccinată transmite într-o mai mică măsură agentul patogen, dar această ipoteză trebuie validată și pentru SARS-CoV-2”, declară Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV).

Astfel, este important de reținut că persoanele vaccinate nu dezvoltă boala, însă pot fi susceptibile la infectare și, în consecință, pot transmite mai departe virusul. De aceea, măsurile de siguranță, precum masca de protecție, sunt încă obligatorii pentru o perioadă.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel