Sari la conținut

Utilizarea a două măști de protecție simultan, mai eficientă împotriva virusului?

Masca de protecție este în continuare aliatul principal în combaterea răspândirii virusului. Cu toate acestea, tot mai multe persoane preferă să poarte două măști de protecție simultan. Iată care sunt motivele și dacă este, într-adevăr, mai eficient acest obicei.

Potrivit WebMD, tot mai multe persoane au început să adopte ultilizarea a două măști de protecție simultan. Sigur, oamenii au recurs la această soluție pentru a se proteja cât mai bine de virusul SARS-CoV-2, însă funcționează? Iată ce spun specialiștii despre purtarea dublă a măștilor.

Ce tipuri de măști au nevoie de un strat adițional?

Dacă este vorba despre o mască N95 (FFP2), probabil un strat în plus, atașat peste această mască, nu va face o diferență foarte mare. Aceste măști, destinate pentru uz profesional, sunt fabricate din materiale ce previn pătrunderea particulelor virale și protejează foarte bine. Din acest motiv, aceste măști nu vor avea nevoie de un strat în plus pentru a oferi purtătorului o protecție mai bună.

În cazul în care folosești o mască de unică folosință, sau din material textil, un strat în plus poate capta, într-adevăr, mai multe particule virale. Un studiu a descoperit că măștile textile cu două straturi protejează purtătorul mai mult decât masca cu un singur strat. Astfel, se consideră că purtarea dublă a măștilor ar putea avea un efect asemănător cu cel descoperit de studiu.

Nu există încă dovezi științifice pentru beneficiile purtării duble, însă cercetările arată într-adevăr că mai multe straturi filtrează mai bine aerul inhalat. Astfel, numeroasele straturi captează toate particulele virale înainte de a ajunge la purtător. O mască cu un singur strat s-a dovedit a fi foarte puțin eficientă în acest sens.

Cu siguranță, purtarea dublă a măștii nu îti va face rău și ai putea adopta acest obicei, în special dacă te afli în zone cu risc ridicat de infectare.

De asemenea, masca nu este suficientă pentru a opri pandemia. Până la distribuirea vaccinurilor anti-Covid-19, toate măsurile de protecție ar trebui respectate corespunzător. Igiena mâinilor , distanțarea socială și purtarea măștii în spațiile atât închise, cât și deschise, pot face diferența până la obținerea vaccinului și imunității de grup.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel