Sari la conținut

Mai ești imun împotriva coronavirusului dacă te-ai vaccinat acum câteva luni? Valeriu Gheorghiță: „Nu trebuie să confundăm scăderea nivelului de anticorpi cu scăderea protecției”

Autoritățile din Austria condiționează intrarea pe teritoriul țării chiar și persoanelor care s-au vaccinat anti-COVID. În acest caz, se pare, condiția este ca vaccinul să nu fi fost administrat cu mai mult de nouă luni în urmă, întrucât se consideră că imunitatea nu mai este suficientă. Mai ești imun împotriva coronavirusului după acest interval de timp?

Potrivit experților, imunitatea anti-COVID obținută prin vaccinare este eficientă pentru mai mult de nouă luni. De asemenea, medicul Valeriu Gheorghiță subliniază faptul că reducerea nivelului de anticorpi nu caracterizează nivelul protecției. Astfel, putem fi protejați, ăn ciuda nivelului mai scăzut de anticorpi.

Mai ești imun împotriva coronavirusului după 9 luni de la vaccinare?

Se pune problema, chiar și la nivel european, ca valabilitatea vaccinului să fie de doar nouă luni, sau anticorpilor, să fie doar de nouă luni?

„Nu. În momentul de faţă, nu este o poziție comună la nivel european și la nivel global, pentru că nu putem să emitem o idee că în Europa valabilitatea protecției după vaccinare este de nouă luni și în alte state este mai mare.

Importantă este protecția medicală efectivă față de boală. Or, aceste date nu le poți avea înainte să se împlinească termenul respectiv. Sunt date în dinamică. La acest moment nu s-a dovedit o scădere a protecției oferite prin vaccinare. Nu trebuie să confundăm scăderea nivelului de anticorpi cu scăderea protecției.

Am mai spus și repet: scăderea nivelului de anticorpi nu reflectă scăderea protecției, pentru că avem răspuns imun de memorie și în momentul în care intrăm în contact cu o persoană cu infecție SARS-CoV-2 și suntem expuși la virus, răspunsul imun de memorie este foarte prompt și duce la creșterea rapidă a nivelului de anticorpi și în felul acesta suntem protejați.

Practic, expunerile periodice repetate la această infecție ne mențin un nivel crescut al anticorpilor. Este o imunizare… practic, o vaccinare naturală, aș putea spune.

Însă aici aș face un comentariu legat de măsurile de relaxare. Trebuie să înțelegem că ele sunt evidente în ceea ce privește evoluția pandemiei, dar asta nu înseamnă că oamenii trebuie să uite de importanța vaccinării.

Trebuie să continuăm să ne vaccinăm, pentru că nu suntem într-o perioadă în care observăm o transmitere comunitară accelerată. Ca atare, principala metodă de imunizare a oamenilor este vaccinarea, și nu mai este trecerea prin boală, cum era în lunile anterioare, în care aveam câteva mii de cazuri zilnic și contacte ale acelor pacienți și oameni care se imunizau natural prin trecerea prin boală.”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță, potrivit Rador.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel