duminică, noiembrie 27, 2022

Multe boli de pancreas nu au simptome. Mai exact, o caracteristică ce a peste 90% din afecțiunile grave de pancreas e că sunt asimtpomatice. De aceea, dacă aveti în familie cunoscuți ce suferă de astfel de boli, țineți legătura cu  medicul gastroenterolog.

 Acesta va recomanda teste sanguine și imagistice, la intervale de timp bine definite. Este cea mai modernă abordare a bolilor de pancreas, diagnosticate, în șapte din 10 cazuri, prea târziu.

Dimineața, după pauza alimentară din timpul nopții, este momentul ideal pentru ecografie. Structurile abdomenului se văd perfect.

Te-ar mai interesa: Neti Sandu: Acești nativi vor intra la cheltuieli ...

Irina Ignatescu, medic specialist radiolog a declarat pentru protv.ro: „Dacă pacientul mănâncă, se golește colecistul și pereții arată cam la fel. Nu poți să pui un diagnostic pe colecist. Prin conținutul acela intestinal apar și gaze și mă încurcă foarte mult în explorarea ecografică a zonelor în care se află ganglioni, ai vaselor.”

Investigația, care nu doare și durează mai puțin de jumătate de oră, vizualizează bine pancreasul, organ ce poate dezvolta boli severe.

Majoritatea bolilor severe afectează funcția digestivă a pancreasului

Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie oncologică a declarat pentru protv.ro: „Descoperirea unei formațiuni înlocuitoare de spațiu la nivelul pancresului nu însemnă neapărat că pacientul are cancer, există pancreatite cronice cu forme care imită tumorile pancreatice, există leziuni tumorale benigne.”

Te-ar mai interesa: 27 noiembrie, zi de mare sărbătoare! Ce NU este bi...

 Pancreasul are, de fapt, două funcții. O parte secretă fermenți, care participă la digestie. O altă parte aparține sistemului endocrin. Secretă, în principal, insulina.

Bolile severe afectează, în proporție de peste 90%, partea care participă la digestie. Dacă leziunile periculoase sunt aproape de vezicula biliară sau colecist, apar simptome.

Afecțiunile endocrine ale pancreasului cauzează simptome deranjante

Dr. Gabriel Mitulescu: „Pacientul are un simptom revelator, adică îngălbenirea tegumentelor și ochilor care sigur alarmează și atunci vine mai repede la medic.”

Totuși, peste 90% dintre bolile grave ale acestui organ evoluează fără niciun simptom. Este motivul pentru care pacienții ajung la medic în stadii avansate. Se justifică, deci, ecografia anuală. Mai ales dacă în familie aveți persoane care suferă de afecțiuni similare.

Te-ar mai interesa: Cum arată sora lui Mihai Trăistariu. Este cu 13 an...

Dacă partea endocrină, care secretă hormoni, a acestui organ este bolnavă, de obicei apar simptome deranjante.

Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie oncologică: „Partea endocrină are niște simptome cu înroșiri ale feței, cu tremurături, crampe musculare, pusee de dieree severă care aduc mai repede pacientul la medic.”

O ecografia abdominală de control le este recomandată și celor mici.

Te-ar mai interesa: Această PLANTĂ curăță arterele și ajută la reglare...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private