luni, iunie 21, 2021

Efecte adverse Pfizer. În Franța, au fost raportate deja trei cazuri de hemofilie apărute în decurs de câteva zile, până la o lună, după vaccinarea cu Pfizer.

De la începutul campaniei de vaccinare

anti-Covid, în Franța au fost administrate peste 20.964.000 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, transmite Agenţia pentru Medicamente (ANSM), în cel de-al 5-lea raport de farmacovigilenţă cu privire la acest vaccin, care acoperă perioada 30 aprilie – 13 mai. Însă, recent, în Hexagon a fost raportat un al treilea caz de hemofilie apărut după vaccinarea cu serul Pfizer-BioNTech, potrivit AFP.

„Printre efectele aflate deja sub supraveghere specifică, analiza unui nou caz de hemofilie dobândită în această perioadă, care creşte la trei numărul cazurilor apărute de la începutul vaccinării”, confirmă faptul

că acest efect foarte rar constituie un „semnal potenţial” pentru o monitorizare atentă, notează ANSM. Maladia a apărut în câteva zile până la o lună, la persoane cu vârsta peste 75 de ani.

Hemofilia, o boală rară, fără tratament vindecător

Hemofilia este o boală rară, genetică, înnăscută şi moştenită de la mamă ce are la bază deficitul unui factor ce participă la închegarea sângelui: factorul (F) VIII sau IX.

Hemofilia este o boală cronică (care durează viaţă întreagă, necesitând un tratament de suplimentare cu factorul deficient toată viaţa), în care este afectată formarea cheagului de

sânge sau coagularea sângelui. Hemofilia este o afecţiune rară, frecvenţa ei în populaţie se situează în jur de 100/1 milion de locuitori.

Principalele simptome ale hemofiliei sunt:

  • sângerări inexplicabile și cantitative, excesive chiar;
  • vânătăi mari, profunde;
  • durere sau umflare la nivelul articulațiilor;
  • sângerări nazale;
  • prezența sângelui în urină sau în materiile fecale;
  • în cazul sugarilor apar o iritabilitatea și plâns inexplicabil.

Simptomele descrise mai sus reprezintă o urgență medicală! Așa că dacă ai cefalee, vărsături continue, dureri la nivelul gâtului iar vederea

este neclară sună la 112 sau mergi la medic!

Ultimele stiri

Parteneri