Sari la conținut

Mai multe cazuri de hemofilie după vaccinarea cu Pfizer, raportate în Franța. O boală rară fără tratament vindecător

Nevaccinatii infectati cu Covid nu mai primesc tratament gratuit

Efecte adverse Pfizer. În Franța, au fost raportate deja trei cazuri de hemofilie apărute în decurs de câteva zile, până la o lună, după vaccinarea cu Pfizer.

De la începutul campaniei de vaccinare anti-Covid, în Franța au fost administrate peste 20.964.000 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, transmite Agenţia pentru Medicamente (ANSM), în cel de-al 5-lea raport de farmacovigilenţă cu privire la acest vaccin, care acoperă perioada 30 aprilie – 13 mai. Însă, recent, în Hexagon a fost raportat un al treilea caz de hemofilie apărut după vaccinarea cu serul Pfizer-BioNTech, potrivit AFP.

„Printre efectele aflate deja sub supraveghere specifică, analiza unui nou caz de hemofilie dobândită în această perioadă, care creşte la trei numărul cazurilor apărute de la începutul vaccinării”, confirmă faptul că acest efect foarte rar constituie un „semnal potenţial” pentru o monitorizare atentă, notează ANSM. Maladia a apărut în câteva zile până la o lună, la persoane cu vârsta peste 75 de ani.

Hemofilia, o boală rară, fără tratament vindecător

Hemofilia este o boală rară, genetică, înnăscută şi moştenită de la mamă ce are la bază deficitul unui factor ce participă la închegarea sângelui: factorul (F) VIII sau IX.

Hemofilia este o boală cronică (care durează viaţă întreagă, necesitând un tratament de suplimentare cu factorul deficient toată viaţa), în care este afectată formarea cheagului de sânge sau coagularea sângelui. Hemofilia este o afecţiune rară, frecvenţa ei în populaţie se situează în jur de 100/1 milion de locuitori.

Principalele simptome ale hemofiliei sunt:

  • sângerări inexplicabile și cantitative, excesive chiar;
  • vânătăi mari, profunde;
  • durere sau umflare la nivelul articulațiilor;
  • sângerări nazale;
  • prezența sângelui în urină sau în materiile fecale;
  • în cazul sugarilor apar o iritabilitatea și plâns inexplicabil.

Simptomele descrise mai sus reprezintă o urgență medicală! Așa că dacă ai cefalee, vărsături continue, dureri la nivelul gâtului iar vederea este neclară sună la 112 sau mergi la medic!

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel